2024. május. 01., szerda - MUNKA ÜNN.,Fülöp, Jakab.
hirdetés

Kárpótlást kapnak a cseh egészségügyi intézmények

Mintegy 30,5 milliárd korona (411,72 milliárd forint) állami kárpótlást kapnak a csehországi egészségügyi intézmények a koronavírus-járvány miatt elmaradt bevételeik pótlására.

A részleteket az egészségügyi minisztérium fogja megállapítani rendkívüli kompenzációs rendeletében. Adam Vojtech miniszter a parlamentben kijelentette, hogy támogatja a teljes kárpótlást.

Az egészségügyi intézmények közvetlen támogatások formájában 27 milliárd koronát kapnak, míg a fennmaradó részt a második fél évben az egészségbiztosítók által megemelt támogatások formájában folyósítják.

Azok a kórházak, amelyekben a covid-19 betegségben szenvedőket kezelték, további 5 milliárd koronát kapnak. A miniszter szerint ezt a pénzt alapvetően a járvány idején foglalkoztatott orvosok és ápolók jutalmazására kell fordítani. Az egészségügyi tárca kimutatása szerint március-májusban a kórházakban a kezelések, műtétek száma 30-50 százalékkal visszaesett, ami az érintett intézményeknek komoly bevételkiesést jelent. A gyógyfürdők esetében a bevételkiesés százszázalékos volt.    
    

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink