hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Kapacitáscsökkentés új módszerekkel

Megkerülhető az önkormányzati törvény

Nem véletlen, hogy az önkormányzati választások előtt a kormány nem hozta nyilvánosságra azt, hogy az egészségügyi szaktárca hogyan akarja megkerülni az önkormányzati törvényt. Politikai csatározás helyett szakmai indokokra hivatkozva egy új lépcsőt iktatna a rendszerbe.

A módosíthatatlannak tűnő önkormányzati törvény megkerülésével próbálja a bebetonozottnak tűnő kórházi struktúrát átalakítani az egészségügyi tárca. Ugyanis tisztában van azzal, hogy politikai okok miatt nem tudja elérni azt, hogy szakmai döntés szülessen a Tisztelt Házban, még akkor sem, ha az országgyűlési választásokat megelőzően, pártpolitikai hovatartozástól függetlenül minden vezető egészségpolitikus egyetértett azzal, hogy 60–80 kórház kapacitása elegendő lenne a valódi igények kielégítésére.
Márpedig az önkormányzati törvényben rögzített jogszabályok alapján, pillanatnyilag az intézmények tulajdonosait terheli az ellátási kötelezettség, így a kormánynak kapacitáscsökkentésre nincs módja, csupán növelni tudja azt. A júliustól hatályba lépett, egyre szigorodó finanszírozási jogszabályok rendelkezései nyomán az ellátórendszer egésze egyöntetűen a csőd szélére kerülhet, ennek pedig az lehet az eredménye, hogy az intézmények adósságát végső soron az államnak kell majd kifizetnie.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés