hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Kap százmilliárdot az egészségügy?

A Népszava szerint a jövő heti kormányülésen döntenek arról a 100 milliárd forintról, amit a stratégiai kabinet egy hete már jóváhagyott az ágazat számára.

Százmilliárd forintot hagyott jóvá a stratégiai kabinet az egészségügynek – értesült a Népszava. Csakhogy ennyi nem lesz elég minden adósság rendezésére. A mai napig tartoznak az alapellátó fogorvosoknak, az érsebészeknek és a traumatológusoknak is a még októberben ígért összegekkel.

Legkorábban a jövő héten, az év utolsó kormányülésén dönthetnek arról a mintegy 100 milliárdos pénzügyi csomagról, amit a stratégiai kabinet egy hete már jóváhagyott egyebek mellett a kórházi adósságok kiegyenlítésére. Az összeg valószínűleg már csak a jövő év elején juthat el az intézményekhez, amelyek eladósodása idén rekordot döntött. November végén már 71 milliárd forinttal tartoztak beszállítóiknak a kórházak. Csak októberről novemberre 8 milliárddal nőtt az adósság.

A stratégiai kabinet által jóváhagyott 100 milliárdból néhány tízmilliárd jutna az adósság nélküli intézményeknek is, ezek a tervezett eszközbeszerzéseiket hozhatnák előbbre ebből a pénzből. Már ha valóban odaér az hozzájuk. A kormány ugyanis nem mindig teljesíti ígéreteit.

Mind a mai napig adós az alapellátó fogorvosoknak, az érsebészeknek és a traumatológusoknak is a még októberben ígért összegekkel. A fogorvosoknak praxisonként idén egyszeri másfél millió forintot, míg 2020-tól a jelenlegi havi 130 ezer forint helyett havonta 380 ezer forint rezsitámogatást ígért a miniszter. Az érsebészek munkájának könnyítéséhez az ellátás fix díjainak 83 százalékos emelését, a traumatológusoknak pedig évente 20 milliárdos többletet helyeztek kilátásba. Utóbbit azután, hogy kilátásba helyezték az önkéntes túlmunka felmondását.

A lap úgy tudja: pénteken az ágazatért felelős államtitkár személyesen tett újabb ígéretet a traumatológus társaság vezetősége előtt, ezúttal arra, hogy december 18-ig odaér a pénz a baleseti sebészeti ellátóhelyekre, visszamenőleg három hónapra.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink