hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Traumatológia: több pénz, kevesebb ágy?

A Népszava információi szerint országosan 200 traumatológiai ággyal lesz kevesebb a mostani 2706-nál. A fővárosban üzemelő 676 baleseti sebészeti ágyból 638 marad.

Eredményt hozott a traumatológusok nyári erődemonstrációja: a kormány teljesítette a baleseti sebészek követelését. Így idén szeptemberig visszamenőleg összességében 3,4 milliárd forinttal, a jövő évben pedig további 19,5 milliárddal növelik e terület közfinanszírozását.

A jó hír bejelentésére Kásler Miklós miniszter a kormánypárti sajtón kívül magához kérette hétfőn az országos intézetek vezetőit is. Az utóbbiaknak azt is elmondta, hogy készül a struktúra átalakítás. Erről sok részlet még nem ismert, de az biztos, hogy lesz „kórházi ágyszám korrekció.” A lap úgy tudja, hogy most az országban 140 helyen zajlik kemoterápiás kezelés, miközben – a tárcavezető szerint – ennek a fele is elegendő lenne. Egyebek mellett hasonló centralizációra számíthat az érsebészet is, ahol újra fogalmazzák az ellátóhelyek kompetenciáit is, és centrumokba szervezik a legbonyolultabb esetek ellátását.

A traumatológiában, azzal, hogy megkapták az általuk kért összeget, egyidejűleg megtörténik a struktúraátalakítás is. A lap iInformációi szerint országosan 200 traumatológiai ággyal lesz kevesebb a mostani 2706-nál. A  fővárosban üzemelő 676 baleseti sebészeti ágyból 638 marad. Itt két trauma centrum közül a Szent János kórház veszít tíz, a Péterfy Baleseti Központja pedig 28 ágyat.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink