hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Fizethet a főváros, ha máshol építene szuperkórházat

Gulyás: Könnyen lehet, hogy csak jövőre lesz konszolidáció

Az állam már költött a dél-budai centrumkórházra, ha a főváros másutt építkezne, meg kell térítenie az eddigi kiadásokat – hangzott el a Kormányinfón.

Bár számos harcias nyilatkozat jelent meg a főváros és a főpolgármester részéről a budapesti egészségügyi fejlesztésekkel kapcsolatban, a kormány nem harcolni, hanem együttműködni szeretne ebben a kérdésben – szögezte le Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 150. Kormányinfón. Azt kérte, hogy a főváros tegye egyértelművé, van-e kórházstop vagy nincs, támogatják-e a Dél-Budai Centrumkórház megépítését, vagy sem. Amennyiben mindez világossá válik, a kabinet támogatni fogja a fővárost abban, hogy az ő elképzeléseiknek is megfelelően fejlesszék a budapesti egészségügyi ellátást.

Normális keretek között nyitottak arra, hogy egy másik helyszínről tárgyaljanak, ahol felépülhet az új budai szuperkórház, ám ennek indoklásához súlyos érvek kellenek – mondta a miniszter. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: az állam megvásárolt egy telket erre a célra, és kiírták a tervpályázatot is, így a fővárosnak nyilatkoznia kell arról, hogy amennyiben máshol építenék a kőrházat, az eddig felmerült tetemes költségeket miként téríti meg az államkasszának.

Az Egészséges Budapest program keretében öt év alatt az 50 milliárd forintot megközelítő összeget költenek a fővárosi járóbeteg-szakellátására, így teljesül Karácsony Gergely elvárása, amelyet az atlétikai világbajnokság megrendezéséért cserébe kért – vélekedett Gulyás Gergely. Jelezte azonban, hogy a fővárosnak nincs hatásköre a rendelők fejlesztésével kapcsolatban, azok ugyanis kerületi hatáskörbe tartozik. Megemlítette, hogy csak jövőre 12 milliárd forint szerepel a már elfogadott költségvetésben, ami kellő garanciát jelent a főpolgármester követelésének végrehajtására.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a 150. Kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a 150. Kormányinfón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Így igazságos a tb-törvény

Az év első kilenc hónapjában 75 ezer „piroslámpás” adózót szűrt ki a Nemzeti Adó- és Vámhatóság, ennyien voltak, akik jogosulatlanul akarták igénybe venni az egészségügyi ellátást – reflektált a kabinetminiszter a tb-törvény módosítására vonatkozó kérdésre. Mint mondta, ez így helyes azokkal szemben, akik fizetik a járulékaikat, tőlük nem lehet elvárni, hogy állják azoknak a kezelését is, akik elmulasztják azt.

Konszolidációról és orvosbérekről

Könnyen elképzelhető, hogy csak jövőre lesz konszolidáció – így reflektált Gulyás Gergely a kórházadósságok rendezését firtató kérdésre. Mint mondta, megvizsgálják, miért állt elő a tartozásállomány, és azt követően döntenek arról, hogy mi az, amit ebből rendezni kell, és mi az, amit nem. Mint fogalmazott: „a kormány egyre jobban haragszik” amiatt, ami évről-évre történik, ebben az ügyben, így a kabinet szándékai szerint – várhatóan még ebben az évben – születnek majd olyan döntések, amelyek a finanszírozás átalakításával is foglalkozhatnak.

Gratulált a Magyar Orvosi Kamara új elnökének, Kincses Gyulának a tisztújításon elért eredményéhez a kabinetminiszter, egyúttal megköszönte a korábbi elnök, Éger István 16 éves munkáját. Mint mondta, az orvosbérekről az eddig megszokott keretek között folynak tovább az egyeztetések, Gulyás úgy fogalmazott, reményei szerint erről még idén döntés születhet.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink