hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.

Gazdaság

Kanadai tartomány perli a dohányipart

Mamutper készül Kanadában: Ontario tartomány bíróság elé viszi a dohányipart, hogy dollármilliárdokat hajtson be a dohányzással összefüggő egészségügyi kiadások miatt.
A keresetben foglaltak szerint Ontario tartomány 50 milliárd kanadai dollárt (855,8 milliárd forintot) követel tucatnyi kanadai dohánycégtől és anyavállalataiktól. A követelés összege becslésen alapul: a közvetlenül a dohányzáshoz köthető betegségek gyógykezelésének költségei durván ennyit tesznek ki 1955-től napjainkig - közölte kedden Chris Bentley, a tartomány legfőbb ügyésze. Ontario Brit Columbia és Új-Brunswick tartományokat követve fogta perbe a dohányipart. Korábban az Egyesült Államokban és máshol is indítottak már hasonló jellegű, óriási összegekről döntő monstrepereket.
 
A jelenlegi keresetben a megtámadott cégek között van Kanada legnagyobb dohányipari cége, a British American Tobacco tulajdonában álló Imperial Tobacco, amely többek közt du Maurier és Player's márkaneveken árusít cigarettát. A kanadai leányvállalat a per hírére képmutatónak nevezte az ontariói kormányt. „Dollármilliárdokat gyűjtenek be a dohánytermékek utáni adókból, most pedig hátat fordítanak, és bíróság elé citálják a dohányipart - mondta Eric Gagnon. - Engedélyezett termékekről van szó, és az iparág úgy működik, ahogy a kormány diktálja”.
 
A kereset szerint a vállalatok már régóta tisztában vannak azzal, hogy a cigaretta függőséget okoz, illetve hogy az aktív és passzív dohányzás olyan betegségekhez vezethet, mint a tüdőrák. A tartomány szerint a cégek szövetkeztek a közvélemény félrevezetésére a dohányzás veszélyeiről, elfedték a kockázatokat alátámasztó bizonyítékokat, és nem tettek megfelelő óvintézkedéseket arra, hogy meggátolják a fiatalokat a cigarettázásban.

Kanada legnépesebb, 12 millió lakost számláló tartományának vezetése szerint a dohányzáshoz köthető betegségek évente 1,6 milliárd kanadai dollárral terhelik meg az egészségügyi kiadásokat. Ontarióban becslések szerint évente 13 ezren halnak meg a dohányzás miatt.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink