hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

Kameraforradalom

A kamerák csendes forradalma zajlik a szórakoztató elektronikában: olyan új optikai megoldások mutatkoztak-mutatkoznak be, amelyek a kamerás mobiltelefonok elterjedéséhez hasonlóan megváltoztathatják képkészítési szokásainkat.
Az Apple ez év elején szabadalmat kapott a „láthatatlan”, vagyis az LCD-kijelzőbe épített kamerára. Az új technológia azon az elgondoláson alapul, hogy a megjelenítésért felelős képpontok közé hasonló méretű, fényérzékeny elemeket építenek be, s a sok apró receptor együttes észlelése a gépben ugyanúgy egy képpé áll össze, mintha a készülékbe hagyományos kamerát építettek volna. Az érzékelők akár a képpontok közötti apró résekben is elférnek, s ennek a megoldásnak a helytakarékosságon kívül adódik egy további előnye is: fényképezéskor a környező fénypontok automatikusan fehér fényre váltva vakuként szolgálhatnak a rejtett kamerának.
Az eredeti ötlettel két éve a többek között az mp3 tömörítési eljárás kidolgozójaként ismert Fraunhofer Institut állt elő, ám náluk miniatűr lencsék gyűjtötték a fényt a képernyőben, szemben az Apple elektronikus, CCD érzékelőkön (azaz fény hatására digitális jelet előállító félvezetőkön) alapuló eljárásával. Mindez azonban egyelőre távol van a megvalósítástól: ahhoz először egy működőképes modell, majd megfelelő gyártókapacitás és legalább százmillió dolláros beruházás kellene.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
HARGITAI MIKLÓS ZOLTÁN
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés