hirdetés
2022. november. 28., hétfő - Stefánia.
hirdetés

Április 2., az autisták világnapja

Április 2-át 2007. december 18-án nyilvánították az autizmus világnapjává, azzal a céllal, hogy a társadalom figyelmét az autizmus spektrumzavarra irányítsák.

Magyarország Kormánya kiemelt figyelmet fordít a fogyatékos személyekre, és biztosítani kívánja az élethelyzetük javításához szükséges eszközöket. Éppen ezért minden olyan kezdeményezést támogat, amelynek segítségével sem az autista gyereket nevelő családok, sem az autista felnőttek nem kerülnek elszigeteltségbe.

A semmit rólunk, nélkülünk elv érvényesülésének egyik fontos eszköze a döntéshozatali szervek és a civil szervezetek közötti aktív, partneri együttműködés, melynek egyik formája az Országos Fogyatékosságügyi Tanács működtetése, ami lehetőséget teremt a fogyatékos személyeket képviselő civil és érdekvédelmi szervezeteknek arra, hogy a fogyatékosságpolitikai döntések meghozatala előtt véleményüket, javaslataikat eljuttassák a döntéshozók felé. A testület az elmúlt időszakban rendszeresen ülésezett, minden esetben államtitkári és más kormányzati vezetői részvétellel.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) között folyamatos párbeszéd és intenzív együttműködés zajlik. Az AOSZ tagja az Országos Fogyatékosságügyi Tanácsnak, valamint az Intézményi Férőhely Kiváltást Koordináló Országos Testületnek, ezen bizottságok munkáját segítve ajánlásokat, észrevételeket fogalmaz meg.

Az együttműködésnek köszönhetően számos fejlesztés indult, amelynek hasznát veszik az autizmussal élők és családtagjaik. Az Autisták Országos Szövetsége 2016 novemberében kormányzati támogatással autizmussal élőknek, családtagjaiknak, szakembereknek nyitott hat információs központot országszerte, emellett a szervezet egy 450 millió forintos, Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból finanszírozott projekt keretében autistáknak készít infokommunikációs alapú akadálymentesítő alkalmazást. Autisták Országos Szövetségének költségvetési támogatása 2010 óta évről évre emelkedett. 2010-ben 40 millió forint, míg 2018-ban több mint másfélszer ennyi, csaknem 62 millió forint támogatást kapott.

Az autizmus világnapján, a Ragyogj kéken! kampány keretében világszerte kék fényben világítanak meg ikonikus épületeket, mint például a londoni Big Ben, vagy  a New York-i Empire State Building. Magyarországon a Szabadság-szobor mellett az ország számos városában is kék színbe öltöznek az épületek.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.