hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Jön az orvosi ösztöndíj- és a magánbiztosítási rendszer

Zombor Gábor egészségügyi államtitkárral készített interjút az Origo, amiben szó esik az orvosok állami ösztöndíjrendszeréről és egy leendő egészégügyi magánbiztosítási rendszerről is.

Elkészült egy jogszabálytervezet, amelynek értelmében minden Magyarországon végzett orvos állami ösztöndíjrendszerben vehet majd részt az ötéves egyetemi képzés után. Zombor Gábor erről a lapnak kifejtette, hogy az állami ösztöndíjrendszerben nettó 100-200 ezer forintos pluszjövedelem keletkezhet. Nettó 270 ezer forintos nettó szakorvosi minimálbért céloztak meg, és reményeik szerint ez a rendszer el is tud indulni a következő hónapokban.

Az egészségügyi államtitkár azt is felidézte a portálnak, hogy a parlament elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében a kiegészítő finanszírozási rendszert [azaz az állami egészségügyi intézmények térítéses szolgáltatásait – a szerk.] megszüntették. Erre azért volt szükség, mert kezdett kialakulni egy szürke ellátási forma, amely megkülönböztetett biztosítottat biztosítottól, vagyis akinek pénze volt, hamarabb kapott ellátást. Ez a társadalombiztosítási rendszerben teljesen elfogadhatatlan, így meg kellett húzni egy határt.

A céljuk az – idézik az államtitkárt –, hogy olyan rendszer jöjjön létre, amelyben a jelenlegi ellátási szint a mindenki számára biztosítandó ellátási csomagból álljon, amit nem lehetne szűkíteni. Emellett alakuljon ki egy olyan magántulajdonon alapuló rendszer, amelyben plusz biztosítási rendszer megszervezése mellett, egyéni felelősségvállalás alapján lehet jobb és extra szolgáltatásokhoz jutniolvasható az origo.hu-n.

(forrás: origo)
hirdetés

Könyveink