hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Jól megy a gyógyszeriparnak

A magyar gazdaság fejlődőképes ágazata a gyógyszeripar, ám a gyártók és nagykereskedők a hazai forgalmazás szigorú rendszere, a rendkívül erős árverseny miatt bírálják a szabályozást - írja a Világgazdaság.

Amíg a magyar egészségüggyel kapcsolatban szinte kizárólag riasztó hírek látnak napvilágot, addig a lap szerint a hazai gyógyszeripar nemhogy pozitív eredményeket produkál, de a magyar ipar sikerágazata a válság ellenére is.

Kimagasló eredményekAmint arról a MedicalOnline is beszámolt, kimagasló eredményt ért el a Richter: nettó árbevétele 4 százalékkal, a bruttó fedezet 12 százalékkal, míg az üzemi eredmény (EBIT) 30 százalékkal lett jobb a piaci várakozásnál. Jelentősen növelte részesedését a Roche és 19 százalékkal növelte nyereségét egy év alatt a Novartis is. A Teva felvásárolta a német Ratiopharmot, valamint új tablettagyártó üzemet nyitott debreceni gyárában.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, júniusi ipari statisztikái 12,5 százalékos bővülésről számolnak be, hozzátéve, ennek a motorja a bővülő exportértékesítés. Általánosságban is elmondható: az ágazat számára exportorientáltsága komoly előnyt jelent, nem utolsósorban a forint utóbbi időszakban tapasztalható gyengülése is hozzájárult például a hazai cégek profitnövekedéséhez. A kivitel azonban ezen túl is erősödik: 2009-ben például az 565 milliárd forintos összbevételből már 434 milliárd származott kivitelből.

A teljes cikk a Világgazdaság oldalán olvasható!

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés