hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Jogszerűtlenül kérnek pénzt gyermekorvosok a táborozáshoz szükséges igazolásért

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szerint jogszerűtlen, hogy egyes házi gyermekorvosok térítési díjat kérnek a táborozáshoz szükséges igazolás kiadásáért.

A borsodi internetes portál, a boon.hu hétfőn írt arról, hogy Miskolcon a táborozáshoz szükséges orvosi igazolásért kétezer forintot kérnek háziorvosok. A portálnak a Miskolci Egyesített Bölcsőde és Egészségügyi Szolgálat (MEBESZ) igazgatója, Kovács Katalin azt mondta: a problémával tavaly szembesültek először a szülők és a táboroztató pedagógusok. A házi gyermekorvosok e lépésükkel arra akarták felhívni a figyelmet, hogy szerintük rossz a jogszabály.

Az igazgató úgy fogalmazott: "a gyermekorvosok nem tettek és tesznek mást, csak a jogszabályokat betartják. Azaz pénzt kérnek az igazolásért, ezt a tevékenységet ugyanis számukra az OEP nem finanszírozza". Kovács Katalin szerint viszont nem kell minden gyermekorvosi rendelőben fizetni, csupán négy-öt orvos ragaszkodik ehhez Miskolcon.

Az OEP közleményében kiemelte: kormányrendeletben konkrétan meg van meghatározva, hogy a pénztárral szerződött egészségügyi szolgáltatók mely tevékenységek elvégzéséért kérhetnek külön díjat a biztosítottól. Ezen felsorolásban nem szerepel az üdüléssel, táboroztatással kapcsolatos igazolás kiadása.

"Szeretnénk felhívni a házi gyermekorvosok figyelmét a jogszabályban előírtak betartására" - tette hozzá az OEP.

Hangsúlyozta, hogy az intézmények a szünidőre is kötelesek megszervezni az iskolaorvosi rendelést, a szolgáltató saját hatáskörben intézkedik a helyettesítésről és a folyamatos ellátásról. Ez alapján az iskolaorvosi ellátás finanszírozása sem szünetel a nyári vakáció idején - írta az egészségbiztosító.

A miskolci önkormányzatnál megerősítették: a helyi házi gyermekorvosok kétezer forintban állapították meg a vizsgálat és adminisztráció díját, "mivel ez a fajta igazolás számukra nem OEP által támogatott tevékenység".

Az önkormányzat szóvivője, Dobos Tímea ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy június 30-ig minden iskolában a tanuló saját iskolaorvosa (az iskolaorvosi rendelőben kifüggesztett rendelési időben) biztosítja az orvosi vizsgálatot és állítja ki a szükséges igazolást. Július elsejétől pedig - az iskolák nyári zárva tartása miatt - a MEBESZ központjában hetente két alkalommal, hétfő és csütörtök délelőtt ingyenesen biztosítják az alkalmassági vizsgálatokat és az igazolások kiadását valamennyi önkormányzati fenntartású általános iskola és középiskola tanulójának.

Mint kifejtette, járványügyi szempontból egészségileg az a tanuló alkalmas nyári táborozásra, aki az orvosi vizsgálat alkalmával semmilyen akut fertőző betegségben nem szenved, tetű- és rühmentes, valamint az életkorhoz kötött védőoltásokkal rendelkezik és ezt a védőoltási könyv bemutatásával igazolja. Továbbá környezetében az orvosi vizsgálatot megelőző négy héten belül akut fertőző megbetegedés nem fordult elő. Az erről szóló igazolást a háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak is jogukban áll kiadni - tette hozzá Dobos Tímea.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink