hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Jogellenesen vonták ki a Diagon H1N1 tesztjét a forgalomból

A Fővárosi Törvényszék ma hatályon kívül helyezte az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) határozatait, amelyekkel kivonták a Diagon Kft. H1N1 tesztjét a forgalomból.

Az ítélet szerint a hivatalnak nem volt hatásköre a piacfelügyeleti eljárás megindítására, ezáltal a termék forgalmazásának felfüggesztésére és kivonására.

A H1N1 gyorstesztet 2009-ben fejlesztette ki a Diagon Kft., amely a külföldről beszerezhető teszteknél olcsóbb és hatékonyabb diagnosztikai eljárást tett lehetővé a sertésinfluenza-járvány idején. Az EEKH a Magyar Nemzet újságírójának beadványára adminisztratív, eljárási hiányosságokra hivatkozva piacfelügyeleti eljárását indított, majd felfüggesztette a tesztek forgalmazását. A Diagon a sérelmes közigazgatási határozatokat perben támadta meg. indított a határozat ellen.

A négy perben 2011. március, 2011. május, 2011. szeptember, 2011. november, 2012. február hónapokban történtek meg a bírósági tárgyalások. A mai nappal az utolsó perben is elsőfokú ítélet született:a hivatal sérelmes határozatait a Fővárosi Törvényszék jogerősen hatályon kívül helyezte. A bíróság megállapította, hogy az EEKH-nak nem volt piacfelügyeleti hatásköre a diagnosztikai eszközök tekintetében, és így hatáskör hiányában hozta meg határozatait.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink