hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Jobb a heti,mint a napi

Inkább betartják a biszfoszfonátok adagolási előírásait az oszteoporózisban szenvedő nők, ha heti egyszer kell szedniük a szert, mint ha napi rendszerességgel – derült ki több mint 200 000 egyesült államokbeli nőbeteg gyógyszerkiváltási szokásainak egyéves követése alapján (Endocr Pract 2006; 12:522–8). Az adagolás és együttműködés kapcsolatának kérdése az orális biszfoszfonátoknak a beteg számára sok kényelmetlenséggel járó és bonyolult alkalmazási szabályai kapcsán merül fel. A legelterjedtebb álláspont szerint ugyanis főként ez az oka annak, ha a kezelés nem optimális.
A 14 000 gyógyszertár által szolgáltatott adatok elemzése során a megfelelő terápiás együttműködést az alapján definiálták, hogy kiváltotta-e az illető minden hónapban az alendronát vagy risendronát típusú készítményt. Mind napi, mind heti egyszeri alkalmazás esetén az idő előrehaladtával egyre csökkent a szereket előírásszerűen szedők aránya, de mindvégig a ritkább adagolás eredményezett jobb együttműködést. Egy év elteltével a készítményeket hetente egyszer szedők 56,7, a naponta egyszer alkalmazók 39 százaléka bizonyult együttműködőnek. Ez nem igazán biztató, hiszen még így is meglehetősen magas, 40 százalékos a lemorzsolódók vagy a gyógyszert nem előírásszerűen szedők aránya. Ezért további vizsgálatokra lenne szükség annak megállapítására, vajon javulna-e a betegek gyógyszerszedési fegyelmezettsége heti egyszerinél is ritkább adagolás esetén.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés