hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Jó kézből jó kézbe

Erőfeszítések a cukorbetegség terjedése ellen

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség (International Diabetes Federation, IDF) 2006 elején közzétett európai elemzésében az állt, hogy Ausztria EU soros elnöki tevékenysége alatt (2006 januárjától 2006 júniusáig) fő prioritásként kezelik a 2-es típusú diabétesz kérdését. Az IDF elnöksége azt remélte, hogy az osztrák elnöki időszakra vízválasztóként tekinthetünk majd a betegség járványszeru terjedésének megállítása szempontjából. Az elemzés Magyarországra vonatkozó részében az állt, hogy a 20 év feletti lakosság körében hazánkban 9,7 százalékos a cukorbetegség prevalenciája, összesen 711 400-an szenvednek diabéteszben, és az országnak még nincs nemzeti diabéteszterve. A Magyar Diabétesz Társaság elnökét, Jermendy György professzort az osztrák elnöki időszakról és a hazai adatokról kérdeztük.

Mit tett a soros elnöki tisztről most leköszönő Ausztria a „cukorbetegség-endémia” ellen?
– EU-elnöksége idején Ausztria kétségkívül igyekezett erőfeszítéseket tenni annak érdekében, hogy a cukorbetegség jelentősége, a kedvezőtlen előfordulási arányok, a várható idült szövődmények, s leginkább a 2-es típusú diabétesz megelőzési lehetőségei minél szélesebb körben tudatosuljanak, nemcsak a lakosság, hanem a politikai döntéshozók körében is. Az osztrák egészségügyi miniszter asszony 2006. február 16-án, Bécsben értekezletet tartott, amelyen Európa számos országának képviselői – általában a hatóságok, illetve a szakmai társaságok reprezentánsai – vettek részt. Hazánkat dr. Kapócs Gábor helyettes államtitkár, dr. Kerényi Zsuzsa és jómagam képviseltük. Az itt megfogalmazott és mindenki által elfogadott munkaanyagot terjesztették elő Brüsszelben. A legújabb hírek szerint az Európai Közösség egészségügyi minisztereinek június 2-án, Luxembourgban megtartott értekezletén (Employment, Social Policy, Health and Consumer Affairs Council Meeting) a nyilatkozatot egyhangúlag elfogadták.

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés