hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.

Javulhat a koraszülöttek ellátása

Több, mint 845 millió Ft értékben jutnak műszerekhez a Semmelweis Egyetem (SE) koraszülöttosztályai – tudatja az SE honlapja.

A Semmelweis Egyetem három klinikáján látják el az 1500 grammnál kisebb magyar koraszülöttek 30-40 százalékát, itt kezelik a legsúlyosabb terhespatológiai eseteket, a súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő és az aszfixiás, nem működő keringéssel, légzéssel világra jött babákat, akiken 10-20 éve még biztos, hogy nem lehetett volna segíteni. A Közép-Magyarországi Régióban világra jövő koraszülöttek kétharmadát itt látják el, de fogadják az egész országból azokat a babákat, akiknek speciális kezelésre, például sebészeti, szemészeti beavatkozásra van szükségük, vagy akiknél anyagcsere-krízisállapot alakult ki.

Dr. Machay Tamás, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára elmondta: Magyarországon a csecsemőhalálozás a hatvanas-hetvenes években nagyon magas volt európai viszonylatban is, ezer csecsemőből mintegy harmincöt meghalt egy éves kora előtt. Az arány javítására jöttek létre az újszülött intenzív osztályok. „Európában ma a csecsemőhalálozás 4-5 ezrelék között mozog, Magyarországon az intenzív osztályok működése következtében tavaly elértük, hogy öt ezrelék alá csökkent ez a szám.”

A Semmelweis Egyetem koraszülött-osztályain jelenleg nincs elég inkubátor, monitor, lélegeztetőgép, a műszerek többsége elavult, a lélegeztetőgépek átlagéletkora több mint 13, az inkubátoroké több mint 11 év. Gyakran szorulnak szervizre, a számuk pedig a rendeletben rögzített minimum feltételek 50-60 százaléka mindössze.

A „Műszerfejlesztés a Semmelweis Egyetem Perinatális Intenzív Centrumaiban” pályázat keretében (KMOP – 4.3.1/B – 11-2011-0002) ősztől jövő nyárig a klinikákon ezeket a műszereket kicserélik, ami hozzájárul a kis súlyú, speciális kezelést igénylő babák életben maradásához, életminőségük javításához – olvasható az SE honlapján.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink