hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Javítható a terápiás együttműködés

Gyógyszerritkulás

Az oszteoporózis világnapja (október 20.) alkalmából az International Osteoporosis Foundation (IOF) bemutatott egy európai felmérést, amely azt vizsgálta, hogy a betegek miért hagyják abba idő előtt a gyógyszeres kezelést, és hogyan lehetne őket a folytatásra biztatni.

Bár az oszteoporózis terápiájának csak hosszú távon van értelme, a szakma tapasztalata, hogy a betegek egy része az ajánlott minimális egyéves periódus lejárta előtt abbahagyja a gyógyszerszedést. Az IPSOS UK 2005 tavaszán 500 orvos és 502 posztmenopauzás nőbeteg részvételével felmérést végzett öt európai országban. Kiderült, hogy a betegek nincsenek tisztában a kezelés szükséges időtartamával. A betegek 51 százaléka úgy nyilatkozott, hogy nem kapott erre vonatkozó utasítást. A kollégák 60 százaléka szerint legalább 3 évig kell szedni a gyógyszert, ám erre csak a betegek 33 százaléka gondol. Az orvosok 22, a pácienseknek viszont csak 6 százaléka vélte úgy, hogy 1–2 évig kell folytatni a kezelést, 9, illetve 1 százalékuk pedig csupán 6 hónapos terápiát tartott fontosnak. A megkérdezett orvosok 85 százalékának volt már olyan betege, aki idő előtt hagyta abba a kezelést. Ennek az okát 10-ből 7-en nem tudták megmondani, a többiek pedig elsősorban a beteg ismereteinek hiányát és aggodalmát említették. A páciensek negyede nem gondolta, hogy a gyógyszer befolyásolná a csonttörés kockázatát, egyötödük pedig nem ismerte a kezelés előnyeit.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
TISZAI-SZŰCS TAMÁS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés