hirdetés
hirdetés
2024. május. 06., hétfő - Ivett, Frida.
hirdetés

Járulékcsökkentés itt, emelés ott

Nőhet az egyéni egészségbiztosítási teher

A Pénzügyminisztérium azt szeretné, ha a munkavállalói és a munkáltatói járulék közelítene egymáshoz. A tárca annak lehetőségét is felveti, hogy jövőre a mostani 3 százalékról 4,5 százalékra emelkedjen az egyéni egészségbiztosítási járulék mértéke. A szakértői tervek szerint elképzelhető, hogy a jelenlegi, alkalmazottanként 3450 forintos havi egészségügyi hozzájárulás a következő évben 2100 forintra csökken.

Az Európai Unió országainak többségében közel azonos a munkáltatók és a munkavállalók járulékterhe. Magyarországon ezzel szemben a munkaadóknak 29 százalék társadalombiztosítási járulékot kell fizetniük, amiből 18 százalék a nyugdíjbiztosítási, 11 százalék pedig az egészségbiztosítási alapot illeti. A munkavállalókat viszont összességében csupán 11,5 százalékos járulék plusz a 0,5 százalékra csökkentett szolidaritási járulék terheli.

Az előző kormány összesen 10 százalékponttal mérsékelte a munkáltatói járulék mértékét. Azon belül az egészségbiztosítási járulék mértéke csökkent kisebb ütemben, az 1998. évi 15 százalékról 11 százalékra. Mindeközben viszont majdnem minden évben emelte, s végül havonta 4500 forintban rögzítette az alkalmazottanként fizetendő tételes egészségügyi hozzájárulás (eho) összegét.

A mostani vezetés választási ígéretei között kiemelt helyen szerepelt a járulékcsökkentés, bár a kampányban főleg az eho megszüntetésére helyezték a hangsúlyt a pártvezetők. Már tavaly nyáron, az idei költségvetés tervezésekor látni lehetett, hogy a társadalombiztosítási alapok egyensúlytalansága miatt jóval kisebb a kormány mozgástere, mint amire számított. Így az augusztusban elkészített költségvetési tervezetben már az szerepelt, hogy 2004-re, 2005-re és 2006-ra is 29 százalékos munkáltatói járulékteherrel számol a pénzügyi tárca. Ráadásul az egészségügyi hozzájárulás mértékét sem tudja a kormány a kívánt ütemben csökkenteni. Az eredeti tervek szerint évente 1500 forinttal mérsékelték volna a tételes eho-t. Idén tehát már 3000 forintra szállították volna le, de csak 3450 forintig mert elmenni a kormány.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés