hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Járai szerint erre kéne figyelni

Néhány fő területre, így az oktatásra és az egészségügyre lenne érdemes koncentrálni, mondta Járai Zsigmond a Növekedés.hu-nak.

Az idei gazdasági évnyitón a miniszterelnök reálisan elérhetőnek nevezte, hogy minden évben 4 százalékos legyen a gazdasági növekedésünk, évente emelkedjen a minimálbér, 2022-re pedig teljesüljön a teljes foglalkoztatottság. Milyen lépéseket tart szükségesnek annak érdekében, hogy ezeket a kitűzött célokat tartani tudjuk?

A gazdasági növekedésünk mértéke nagymértékben függ a külgazdasági helyzettől is, de a magyar gazdaság jelenlegi helyzetében valóban reálisnak tekinthető az évi 4 százalék körüli bővülés az elkövetkező évekre vonatkozóan. Persze, ki tudja, mit hoz a jövő, lesznek-e válságok, s azok mit fognak eredményezni. Mindenesetre a mai szemmel nézve a kitűzött célok reálisnak tűnnek.

Néhány fő területre lenne érdemes most koncentrálnunk, még akkor is, ha ezek a területek inkább hosszú távon növelik hazánk versenyképességét. Ezek a területek az oktatás, az egészségügy és – aminek fontosságát nem győzöm eleget hangsúlyozni – a kormányzás egyszerűsítése.

Ha már az okos és egészséges munkaerőt említi: vajon mivel lehet itthon tartani, vagy hazacsábítani a fiatalokat?

A jövőbe vetett hitüket kell erősítenünk. Azt kell mutatnunk, hogy a jövő kiszámíthatóbbá válik számukra, és értelmes munkát tudunk kínálni részükre. Ehhez az is kell, hogy lássák: alkotó munkát tudnak itthon végezni, és kevesebb időt kell a bürokrácia útvesztőiben eltölteniük. Akkor többen fognak itthon maradni.

A demográfiában el lehet érni az áhított változásokat? 

Biztosan lehet javítani a demográfiai helyzeten, jóllehet a mai folyamatok megfelelnek az Európában és a fejlett világban tapasztalható jelenségnek. A fejlett világban a fiatalok jellemzően másra fordítják az energiáikat, a családalapítás ideje egyre későbbre tolódik, és nem tudom, hogy ez a folyamat visszafordítható-e.

Állami intézkedésekkel, például a családtámogatási lépésekkel és az egészségügy fejlesztésével biztosan lehet javítani a demográfiai helyzeten, ám úgy gondolom, alapvetően ez a folyamat nem államoktól, kormányzatoktól függ.

A teljes interjút a Növekedés.hu portál közli.

(forrás: novekedes.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink