2024. április. 19., péntek - Emma.

Jakab Ferenc: Magyarországon brutálisan tombol a járvány!

Magyarország Európában a második helyre zárkózott fel a koronavírus lakosságarányos terjedési számainak tekintetében – mondta Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontja víruslaborjának vezetője.

A lélegeztetőgépen lévők 80 százaléka soha nem fog onnan lekerülni! – ezekkel a szavakkal adott nyomatékot mondandójának Jakab Ferenc, a PTE  professzora, aki úgy fogalmazott: „semmi jót nem jósolhatunk”, a terjedés lassításában kizárólag a járványügyi intézkedések szigorú betartása segít.

A számok azt mutatják, hogy Magyarországon brutálisan tombol a koronavírus-járvány. Míg tavasszal sikerült mérsékelni a terjedést, a lakosságszámra vetített replikációs adatok alapján hazánk a második helyen áll Európában, csak Franciaország előz meg bennünket, Spanyolországot és Olaszországot már magunk mögött hagytuk – figyelmeztetett a Koronavírus-kutatási Akciócsoport vezetője.

Ezt a vírust csak a vakcina fogja megállítani, amelyre nagy szüksége van most a világnak – hangsúlyozta Jakab Ferenc, aki azt is elmondta, jelenleg 130 vakcina-fejlesztés zajlik világszerte, jelenleg harminc oltóanyag áll klinikai kipróbálás alatt, ezek közül hat már a fázis III. szakaszban. Ígéretesnek tűnik az oxfordi vakcina, amelynek fázis III. vizsgálata éppen a napokban állt le, de a virológus úgy vélte, újra fogják indítani azt.  Az oxfordihoz hasonló technológián alapul az orosz vakcina, amely akár jól is működhet, ám míg a legtöbb kutatólaboratórium a hatékony és biztonságos fejlesztésre törekszik, Oroszországban azonban a fázis II. vizsgálat után törzskönyvezték és forgalomba hozták a készítményt. A szerről eddig csupán egyetlen közlemény jelent meg a Lancet című tudományos folyóiratban, azonban az ott publikált adatokat néhány kutató támadta.

Folynak a hatóanyag- és gyógyszertesztek – tájékoztatott a továbbiakban a kutató virológus. A kísérletek egy része a vírus sokszorozódási ciklusba próbál beavatkozni, mások a gyógyításra fókuszálnak. A halálozási esetek számának változása Jakab szerint annak is betudható, hogy fejlődtek a terápiás lehetőségek.  Továbbra is folynak klinikai vizsgálatok a hidroxiklorokinnal, a favipiravirrel, bár nehéz olyan study-t összeállítani, amely e gyógyszerek hatékonyságát bizonyítja. A humán orrnyálkahártya-tesztek során úgy tűnik, nullára redukálja a vírusszámot az azelasztin-hidroklorid, amelynek klinikai vizsgálatai ugyancsak elindultak.

Felesleges első és második hullámról beszélni – folytatta a professzor, aki szerint a vírusról sok újat már nem tudunk mondani, a most zajló kutatások a sejten belüli patomechanizmust vizsgálják, elsősorban az alapkutatásokra fókusztálnak. Fontos terület még a Sars-CoV-2 genetikai állomány-változásának folyamatos követése, ugyanis ha megjelenik valamiféle variáns, mutáció, az alapvetően befolyásolja a folyamatban lévő vakcina-fejlesztéseket.

Hamarosan a halálozási statisztikák is romlani fognak

Bár a jelenlegi ismereteink szerint most a 30 év alattiak körében terjed leginkább a vírus, Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központjának elnöke arra figyelmeztetett, hogy minimalizálni kell annak kockázatát, hogy ők továbbadják a fertőzést az idősebb generációknak. Ezért most a fiatalság teheti a legtöbbet a megfelelő maszkhasználattal, távolságtartási szabályok betartásával. Ha nem sikerül lassítani a terjedést, nagy számban fognak megjelenni a Covid-19 betegek a kórházakban és az intenzív osztályokon.

A mostani, szabados viselkedés eredménye öt hét múlva a halálozási statisztikákban fog megjelenni – figyelmeztetett  Betlehem József, a PTE rektor-helyettese. Az utóbbi hetek adatai megerősítik, hogy a koronavírus rendkívül könnyen fertőz, a terjedésnek pedig nemcsak a bulik, hanem az alapoktatás és az egyetemi közösségek is szabad teret adnak. Nagy a hangsúly a fiatalok felelősségvállalásán oktatóik, szüleik, nagyszüleik iránt, a maszkviselés pedig nem opció, hanem kötelező – szögezte le a rektor-helyettes.

Akik a vírusnál is kártékonyabbak

A fehérköpenyes sarlatánok nagyobb kárt okoznak mint a vírus – fogalmazott a járvány-szkeptikusokkal kapcsolatban Jakab Ferenc, megjegyezve azt is, hogy a vírustagadókkal nem szabad leülni egy asztalhoz, hiszen már ezzel is tered adunk nekik és a tanaiknak. Mint a professzor mondta: bizonyos szint felet nem megyünk bizonyos szint alá.

Sokakat távolítanak el ezek az elméletek a helyes útról, holott egyedül a tudomány lehet az alapja annak, hogy megbirkózzunk a vírussal – értett egyet Betlehem József.

A rémhírterjesztők kártéteményeinek elhárításával is annak a klinikumnak kell foglalkoznia, amelynek legfőbb feladata most a szakmai alapokra helyezett védekezéssel, megelőzéssel, a terjedés lassításával lenne dolga – fogalmazott Sebestyén Andor, aki ugyancsak úgy vélekedett, hogy azok, akik nem fogadják el az orvosszakmai véleményeket, veszélyeztetik a védekezési programokat, ami elfogadhatatlan.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 6,3 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés