2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Gulyás Gergely: Nem zárható ki, hogy ismét szigorít a kormány

Lehet, hogy az eddiginél szigorúbb intézkedéseket kell hozni annak érdekében, hogy Magyarországon ne változzon a kedvező járványügyi helyzet.

A vírushelyzet értékelésével kezdte tegnapi ülését a kormány, meghallgatva az operatív törzs tájékoztatóját – kezdte beszámolóját a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter. Bár a fertőzés idehaza visszaszorult, de amíg nincs vakcina, a fertőzés velünk él – hívta fel a figyelmet a kabinetminiszter, ahogyan arra is, hogy ezzel szemben a világ, Európa, és különösen a környező országok adatai aggasztóak.

Mivel kiderült, hogy a hazánkban szórványosan kialakuló kisebb gócokba mindenütt külföldről hurcolta be valaki a Sars-CoV-2 vírust, ezért a kabinet nem zárta ki, hogy az eddiginél szigorúbb intézkedéseket kell hozni annak érdekében, hogy Magyarországon ne forduljon meg az eddig nagyon kedvezően alakuló tendencia. Amennyiben a ma este ülésező operatív törzs javasolja, a szükséges döntéseket a kormány akár már az elkövetkező napokban meg fogja hozni – szögezte le a politikus, hozzátéve azt is, hogy elképzelhető, hogy felül kell vizsgálni a határok átjárhatóságát. Bár egyelőre nyitva vannak az átkelők, de itthon biztonságosabb – mondta. A külföldre utazóktól azt kérte, a lehető legnagyobb óvatossággal járjanak el.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutató Központ Jakab Ferenc vezette virológiai központjában vizsgálják a koronavírus hosszú távú hatásait – reflektált a kabinetminiszter arra a kérdésre, hogy Magyarországon utánkövetik-e a fertőzésen korábban átesetteket, vizsgálva a hosszú távú hatásokat. Hozzátette, hogy tudomása szerint a Semmelweis Egyetemen is folynak ilyen irányú vizsgálatok.

Korrekt együttműködésre törekszik a kormány a Magyar Tudományos Akadémiával – válaszolta újságírói kérdésre Gulyás Gergely, miután gratulált Freund Tamás frissen megválasztott elnöknek. Úgy vélte, hogy a kutatóhálózatok kérdése nyugvópontra jutott, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat kuratóriumában az MTA jelöltjei közel 50 százalékban képviseltetik magukat. Jelezte azt is, hogy „szívesen tárgyalnak bármiről az elnökkel”, remélve, hogy gyümölcsöző lesz a kapcsolat az Akadémia és a kabinet között.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés