hirdetés
hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

Ízletes kontrasztanyag

Lehet, hogy létezik a báriumtartalmúnál ízletesebb, az emésztőrendszert kevésbé megterhelő és nem utolsósorban olcsóbb kontrasztanyag a CT-vizsgálatokhoz?

  Emésztőrendszeri CT-vizsgálatokban kontrasztanyagként alkalmazható a tej – állítják chicagói kollégák közel 200 beteg hasi CTfelvételeinek elemzése után, teljes tej, illetve báriumos kontrasztanyag itatását követően (JAMA 2007;297:353). A teljes tej negatív kontrasztanyagként kitölti az emésztőrendszert (a fölözött vagy a csökkentett zsírtartalmú tej az eltérő zsírtartalom miatt más tulajdonságú). Így a szervek ürege sötét, fala pedig világosabb a felvételeken. Ez a kontraszt elsősorban a bélfal betegségeinek felismerését segíti.
   A vizsgálatban úgy találták, hogy a gyomor-, illetve a bélfal közel egyformán jól kirajzolódik tej és báriumos kontrasztanyag segítségével, bár utóbbival azért valamivel jobb disztenzió és vizualizálhatóság érhető el. További előnyös tulajdonságai: kevesebb mellékhatás és olcsóság. Míg báriumos elődje lenyelését követően a betegek 42 százaléka számolt be hasgörcsökről, hasmenésről vagy hányingerről, addig a tej csak 23 százalékuknál váltott ki hasonló tüneteket. A báriumos kontrasztanyagot meginni kénytelenek kétötöde azt mondta, inkább a tejet választaná, a tejivók 85 százaléka pedig egy újabb vizsgálat esetén is a tejet választaná. A kutatók szerint különösen előnyös lehet gyermekek vizsgálatakor, hiszen ők sokszor nem hajlandók meginni a bárium alapú kontrasztanyagokat.
  Ami az eljárás anyagi oldalát illeti, vizsgálatonként – és az USA-ban évente mintegy 10 millió hasi CTvizsgálatot végeznek – 16 dollárt lehetne vele spórolni, ugyanis egy adag (400–600 ml) tej 1,39 dollárba kerül, szemben a báriumos kontrasztanyag vizsgálatonkénti (900 ml) 18 dolláros költségével.

 

 

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
MEDICAL TRIBUNE
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés