hirdetés
hirdetés
2024. május. 07., kedd - Gizella.
hirdetés

Itthon vagy külföldön kamatozik a magyar tudás?

Egyre nagyobb a csábítás

 Magyarországon a tudománynak tiszteletreméltó tradíciója van, ám a frissen végzettek úgy érzik, a dicső múltból nem lehet megélni. Az anyaországnak viszont azzal kell tisztában lennie, hogy görcsös igyekezettel nem lehet senkit röghöz kötni, sőt érdemes támogatni a nemzetközi mozgást, hiszen ha egy fiatal tehetség részt vesz a legfejlettebb tudományos műhelyek munkájában, innovatív környezetben, annak hosszú távon csak hozadéka lehet. Az pedig nem kérdés, hogy ha itthon nem születik meg a kapcsolat a tudás és az alkalmazás között, óhatatlan, hogy a tudás menjen oda, ahol hasznosulást remél. Összeállításunkban arra kerestük a választ, vajon legtehetségesebb kutatóinkat sikerül- e – akár végleg – külföldre csábítani.
 Az Európai Bizottság a közelmúltban figyelmeztette az uniós tagállamokat: tovább nőhet az Egyesült Államok és Európa tudományos ereje közötti szakadék. Az USA évente 120 milliárd dollárral áldoz többet a célra, mint Európa. Hazánkban továbbra is nyitott kérdés: vajon legtehetségesebb kutatóinkat sikerül- e végleg elcsábítani a világ tudományos értelemben (is) gazdagabb régióiba?

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
KEMPF ZITA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés