hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Itt az MTA tisztségviselő-jelöltjeinek listája

Az MTA jelölőbizottságának 2020. január 22-i ülésen elfogadták a másodlagos jelöltlistát, jelölést elfogadók neveit az MTA portálja közli.

A lista már csak azoknak a jelölteknek a nevét tartalmazza, akik az MTA 2020. májusi, tisztújító közgyűlésén ténylegesen vállalják az adott poszton történő megmérettetést.

2020. január 22-én ülésezett a Magyar Tudományos Akadémia Jelölőbizottsága. Az MTA új tisztségviselőinek megválasztása a 2020. május 4–5-ei közgyűlésen lesz. A Magyar Tudományos Akadémián azért van szükség tisztújításra, mert elnökének, főtitkárának, főtitkárhelyettesének és három alelnökének hároméves megbízatása 2020 májusában lejár. Az akadémiai szabályozás szerint a vezető tisztségekre a jelölteket három évre lehet megválasztani, majd legfeljebb egyszer további három évre újraválasztani. A jelenlegi vezetés öt tagja először 2014-ben, majd 2017-ben nyerte el mandátumát.

Vörös József akadémikus, a jelölőbizottság elnöke 2019. november 6-án ismertette a bizottság tagjaival az elsődleges jelöltlistát, amely a választásra jogosultak körében végzett közvélemény-kutatáson alapult. Vörös József az elsődleges jelöltlistán szereplőkkel a november 6-i ülést követő időszakban tartott megbeszéléseket, arról tájékozódva, vállalják-e a jelöltséget az adott posztra.

A 2020. január 22-i ülésen Vörös József ismertette a megbeszélések alapján kialakult másodlagos jelöltlistát. Ez tehát már csak azoknak a jelölteknek a nevét tartalmazza, akik az MTA 2020. májusi, tisztújító közgyűlésén ténylegesen vállalják az adott poszton történő megmérettetést.

A jelenlegi helyzetet tükröző, a jelölőbizottság által elfogadott másodlagos jelöltlista:

Elnökjelöltek:

Freund Tamás, az MTA rendes tagja
Pléh Csaba, az MTA rendes tagja
Szathmáry Eörs, az MTA rendes tagja

Főtitkárjelöltek:

Blaskó Gábor, az MTA rendes tagja
Kollár László Péter, az MTA rendes tagja

Főtitkárhelyettes-jelöltek:

Demény Attila, az MTA rendes tagja
Erdei Anna, az MTA rendes tagja

A további jelöltek nevét az MTA portálja közli.

A jelölőbizottság 2020. február 19-én ülésezik legközelebb. Ekkor tárgyalják meg a jelöltek koncepcióit. A jelöltek – köztük az elnök- és főtitkárjelöltek – koncepcióit a jelölőbizottság a 2020. február 19-i ülés után a közgyűlés szavazati joggal rendelkező tagjai számára teszi hozzáférhetővé. A jelölési szakaszt a bizottság a következő, 2020. március 11-i ülésén zárja le. Ekkor hagyják jóvá a 2020. május 4-én és 5-én ülésező, tisztújító közgyűlés tagjainak kiküldendő dokumentumokat és listákat.

A jelölőbizottság döntése értelmében az elnök- és főtitkárjelöltek számára lehetőség nyílik egy programbemutató vitára. Ez az előzetes tervek szerint áprilisban lehet. A vita menetrendjét és szabályait a jelölőbizottság dolgozza ki.

(forrás: Magyar Tudományos Akadémia )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink