hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

MTA: jelöltek és esélyek

A közelgő akadémiai elnökválasztás esélyeit latolgatja a NOL, megidézve, hogy belső forrásaik szerint a verseny vélhetően Lovász László és Maróth Miklós között élesedik ki.

Pálinkás József elnöknek lejár második hároméves mandátuma, helyére hárman pályáznak, közülük a közgyűlés választja meg egy hónap múlva az új elnököt – emlékeztet a lap.

Felidézve egyúttal azt is, hogy az elnök az akadémiai törvény 2009-es módosításával példátlanul nagy, egyszemélyi hatalmat kapott. A 38 kutatóintézetből és két kutatóközpontból az átalakítással húszra csökkent a kutatóhelyek száma, ám a pénzügyi forrásokat majd’ 41 százalékkal sikerült megemelni, sőt az MTA költségvetési támogatása is folyamatosan nőtt.

Az utódnak nem lesz könnyű dolga. Egy akadémiai elnöknek az új jogi szabályozás miatt megnövelt menedzseri képességek mellett azonban kétségtelenül tudományos tekintéllyel is rendelkeznie kell – írja a lap.

Sokan az Akadémia élére ismét egy Kosáry Domokoshoz mérhető nagyságú, független, támadhatatlan tudóst szerettek volna, és évek óta győzködték Lovász Lászlót (68), a világban mindenütt elismert matematikust, aki végül elvállalta a megméretést.

Egyik kihívója, Maróth Miklós (71) klasszika-filológus, orientalista professzor, az MTA jelenlegi társadalomtudományi alelnöke mögött erős kampányt folytat a Professzorok Batthyány Köre, bár a NOL egyik forrása szerint korántsem a teljes tagság szavazna rá. A harmadik versenytárs a kiváló agrárszakember Németh Tamás (62), az MTA jelenlegi főtitkára, aki az intézményben szerzett vezetői tapasztalatát szeretné kamatoztatni – olvasható az esélylatolgatás bevezetőjében a nol.hu-n.

(forrás: NOL)

cimkék

MTA
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink