hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Freund Tamás lehet az MTA új elnöke?

A Qubit egy MTA-közeli forrástól úgy értesült, hogy a soron következő elnökválasztás több ponton is eltér a korábban szokásostól. Freund az ATV-nek nyilatkozott.

Az akadémiai osztályoknak szokatlanul korán, már október 29-én meg kell nevezniük jelöltjeiket az összes elöljáró tisztségre. A jelölőbizottság már november első hetében össze is ülne a tisztségviselők mielőbbi megválasztása érdekében. 

A sietség oka az lehet, hogy a kutatóhálózatot érintő strukturális változások még korántsem értek véget, a folytatásra pedig már 2020. január 1-jétől sor kerülhet. Feltehető, hogy ezért kell ilyen korán eldőlnie annak, ki áll majd a hazai tudományos élet fellegvárának élén. Akadémiai berkekben az MTA elnöki pozíciójára a Qubit forrása szerint a legesélyesebbnek Freund Tamás neurobiológust, az MTA jelenlegi alelnökét, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet igazgatóját tartják.

Az alternatív elnökjelöltek között állítólag felmerült többek között Lamm Vanda jogtudós, a gazdaság- és jogtudományok osztályának elnöke, valamint a filozófiai és történettudományok osztályát erősítő Pléh Csaba kognitív tudós, az MTA korábbi főtitkárhelyettesének neve is, de a listákat a biológiai tudományok osztályának jelöltje, Freund vezeti. Egy, a Qubitnek nyilatkozó kutató szerint az akadémián nyílt titok, hogy a jelenlegi elnök, Lovász László már meg is kérdezte a neurobiológust, vállalná-e a megbízatást, Freund pedig igent mondott. 

Csakhogy vannak olyan tudósok, akik szerint Freundnak már a jelölése is problematikus. Elsősorban azért, mert a neurobiológust alig néhány hete nevezték ki annak a kormányzati akaratból és erődemonstrációból létrehozott hálózatnak az irányító testületébe, amelyet a kormány az MTA-tól elvett kutatóintézet-hálózat fölé telepített. Az ELKH-ba elvben az ITM és az MTA egyaránt 6-6 tagot delegálhatott, a testület elnökére pedig Palkovicsnak és Lovásznak is rá kellett bólintania. A hazai tudósközösségben viszont akad, aki szerint a gyakorlatban az MTA is csak olyan tagokat delegált, akik nem szúrják különösebben a kormányzat szemét, mint ahogy van, aki szerint Lovásznak az ELKH-t vezető Maróth Miklós, „az akadémiai körökben erőszakos, arrogáns Fidesz-hívőnek” tartott klasszika-filológus kinevezését is illett volna megvétóznia. 

Az akadémikusok közül sokan gondolják úgy, hogy Freund ELKH-beli szerepe és MTA-elnöki jelölése összeférhetetlen; igaz, Freund le is mondhat ELKH-testületi tagságáról, amint megválasztják MTA-elnöknek. 

Freund esetleges megválasztása azonban más problémákat is felvet. Van olyan kutató, aki szerint az MTA íratlan szabályai szerint három természettudós elnök (Vizi E. Szilveszter orvos-farmakológus, Pálinkás József atomfizikus és Lovász László matematikus) után problémás, hogy az MTA elöljárói újra egy természettudóst támogatnának: most már olyan elnökön lenne a sor, aki a humán tudományok területéről érkezik.

Igent mondott a jelöltségre

Hosszas vívódás után, erős nyomásra mondott végül igent arra, hogy vállalja a jelöltséget az MTA elnöki tisztére – ezt Freund Tamás nyilatkozta az atv.hu-nak. Közölte, “ez nem hivatalos még”. A jelöltlista januárban lesz csak végleges, “addig még sok minden történhet”. Mint mondta, az elektronikus jelölés a napokban zárul le, minden akadémikus minden tisztségre 3-3 nevet jelölhetett. Ezt fogja a jelölőbizottság összesíteni, és egy-egy rangsort készíteni. “Tehát egyelőre azt sem tudjuk, hogy ez alapján benne vagyok-e egyáltalán az élbolyban, azaz megkeres-e majd a jelölőbizottság elnöke, hogy vállaljam a jelölést. Nagyon az elején járunk még a procedúrának”.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink