hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Ismerni a veszélyt

Depresszió és öngyilkosság

Ünnepi hangulatot varázsoltak december 19-én az Országos Pszichiátriai Intézet nagyelőadójába a szervezők, holott a téma közel sem volt ünnepi. Rihmer Zoltán öngyilkosságról szóló előadását közel 200 depressziós beteg hallgatta: a Visszatérők Klubjának tagjai.

Talán furcsának tűnik, hogy depressziós betegeknek beszélek az öngyilkosságról, azonban éppen számukra nagyon fontos, hogy minél többet tudjanak az őket fenyegető veszélyről, és arról, hogy ez a veszély kivédhető – vázolta Rihmer Zoltán pszichiáter főorvos előadásának jelentőségét. Tény: az öngyilkosságok 60-70 százalékát olyan emberek követik el, akik éppen a depresszió súlyos periódusát élik át.

Az öngyilkosság problémája kiemelten érinti hazánkat, hiszen évtizedeken át Magyarország vezette az öngyilkossági statisztikákat. Ez mára már megváltozott, azonban van még min javítani: napjainkban a második helyet foglaljuk el Dánia mögött.

Rihmer Zoltán elmondta: bizonyos, hogy az öngyilkosságok számának csökkenése elsősorban a depresszió kiterjedtebb, eredményesebb kezelésének köszönhető, ami nemcsak hazánkban, hanem más országokban is érzékelhető. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt húsz évben példátlan mértékben megnőtt az antidepresszívumok forgalma azokban az országokban, ahol az öngyilkossági arány leginkább csökkent. Míg hazánkban hétszer annyi ilyen gyógyszert adtak el a vizsgált időszakban, Lengyelországban, ahol nem tapasztalható az öngyilkosságok számottevő csökkenése, az antidepresszívumok forgalma csupán a duplájára nőtt. Ráadásul Lengyelországban a forgalomban lévő szerek 80 százalékát a régi típusú – súlyos és zavaró mellékhatásokat okozó – antidepresszívumok teszik ki.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés