hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Isaac Bashevis Singer: Kafka barátja

Kész regények

A szerző legújabb magyar kötete (Benedek Mihály, Dezsényi Katalin, Keszi Imre, Kiss Marianne remek fordításaiban) egy eredetileg 1970-ben, angolul kiadott gyűjtemény teljes anyagát adja. Singer szerzői akaratát tükröző, megkomponált könyvről van szó tehát, és valóban üdvözlendő, hogy a kiadó rábízta magát az író elképzeléseire és nem a maga ízlése szerint válogatott. Ennél jobb kötetet egyébként sem lehetett volna összerakni; megdöbbentő, hogy a huszonegy elbeszélés mindegyike remekmű, még csak fáradtabb megoldásokat sem találunk, az elbeszélői hang mindvégig töretlen zengésű, a teremtőerő egyszerűen kimeríthetetlen; Singer a hozzá talán legközelebb álló nagy elbeszélők, Maupassant, Csehov, Iszaak Babel méltó örökösének bizonyul.
Kafka barátja – áll a kötet címlapján, ám ezt semmiképpen nem foghatjuk fel valamiféle ars poeticának, hiszen Singer művészete alig kapcsolódik a nagy prágai íróéhoz. Nála soványka a filozófia, az álomszerűség vagy az abszurd szinte semmiféle szerepet nem játszik, a parabolisztikus formálás is idegen tőle; Singer realista, noha ezt a szó legjobb értelmében vett meseszerűséggel fűszerezi.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BÁN ZOLTÁN ANDRÁS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés