hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.

Egészségipar

Internetes pacemaker

Ötmillió főre tehető az Egyesült Államokban a súlyos szívelégtelenségben szenvedők száma. E betegek többségén a gyógyszeres terápia mellett leginkább a pacemakerek, azaz szívritmus-szabályozók segíthetnek.

E készülékek arra jók, hogy a nem megfelelő ütemben dobogó szív összehúzódását mesterségesen  idézzék elő, s így tartsák fenn a vérkeringést. Mostanáig a beültetett pacemakereket csak a rendelőben, többé-kevésbé bonyolult vizsgálattal ellenőrizhették az orvosok. Az amerikai St. Jude Medial Inc. kutatói azonban most drótnélküli kapcsolatra képes, s az internetre kapcsolódó szívritmus-szabályozót fejlesztettek. Az új pacemakert most augusztusban alkalmazták először: egy New York-i betegbe ültették be azt.

Bár korábban is felmerült, hogy a szívritmus-szabályozókat rádióval szerelik fel, e képességet mostanáig rendre kihagyták készülékeikből a gyártók. Egyrészt az alkalmazott chipek magas ára, nagy mérete és energiaigénye miatt, másrészt azért, mert a társuló szolgáltatások – megfelelő szoftverek, internetes kapcsolat, a beteg rendelkezésére álló orvos, személyzet – nélkül nagy hozzáadott értéket (például javuló életminőségét) egy ilyen készüléktől nem lehetett várni. Az elektronika és az orvosi ellátás fejlődésének köszönhetően azonban úgy tűnik, immár megéri efféle pacemakereket alkalmazni. Ezek naponta legalább egyszer rádiós kapcsolatot alakítanak ki a beteg otthonába kihelyezett központi egységgel, amelybe a szív és a ritmusszabályozó kütyü működéséről egyaránt adatokat közvetítenek. Minden egyes ingerületkeltő impulzusról napló készül, s rögzítik a szívizmok ingerületkeltésre adott válaszának mértékét is. A feldolgozott adatokat a készülék meg is jeleníti, s elküldi a St. Jude által üzemeltett szerverre is. Ez utóbbi egy jelszóval védett weboldalon tárolja az adatokat, amelyeket az orvos és a beteg is megtekinthet. A központi egység komputer is egyben, amely képes arra, hogy a beteg életét veszélyeztető jeleket felismerje. Ilyenkor azonnali riasztást küld a páciensnek, a mentőknek, illetve a kezelőorvosnak is.

A megoldás nem csak az egyes betegek életét segítheti; a rádiós pacemaker által így gyűjtött adatokat a szakértők később még jobb készülékek fejlesztésében hasznosíthatják.

FigyelőNet

cimkék

hirdetés

Könyveink