hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Interjú-Vizitdíjat a parkolóórába

A jó orvosok nyertek, a rosszak talán nem is maradnak orvosok – jelentette ki lapunknak Peter Pazˇitny’, a szlovák reform egyik atyja. A magyarul jól beszélő egészségügyi közgazdász az új kormány megalakulásakor került reflektorfénybe Magyarországon, Molnár Lajos egészségügyi miniszter ugyanis a szlovák példa követésében látja a kiutat a jelenlegi gondokból.

Az új kormány megalakulásával, az ágydíj és a vizitdíj megszüntetésével véget ért az egészségügyi reform Szlovákiában?
 – Dehogy. A reform két részből áll, a stabilizációs csomagból és az intézmények átalakulásából. A stabilizáció 2003. júniusában kezdődött és ennek csak egy eleme volt a vizitdíj. A 2004. szeptemberében indult intézményi reform során kemény költségvetési korlátot vezettünk be, és ezzel párhuzamosan elrendeltük, hogy a szolgáltatóknak 30 napon belül meg kell kapniuk tevékenységük ellenértékét. Az egészségügy intézményeire ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a gazdaság szereplőire, csakhogy az egészségügyi jogszabályok speciális elemeket is tartalmaznak.
Nem igaz tehát, hogy a reformmal tulajdonképpen önök buktatták meg az előző kormányt?
– A döntést a választók hozzák, de kétségtelen, hogy az egészségügyi reformból adódó érdeksérelmek miatt a világon sehol sem népszeru a változtatást véghez vivő kormányzat. Az emberek nézik a tévésorozatokat, és amikor másnap elmennek a kórházba, egészen mást látnak, mint a Vészhelyzetben vagy a Doctor House-ban. Felméréseink szerint 15 évvel vagyunk lemaradva az Európai Unió régi tagjaitól. Irracionális csodavárás helyett őszintén meg kell mondani a biztosítottaknak: csak ennyit tudunk költeni, ennyit bír el a gazdaság.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
ÉLŐ ANITA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés