hirdetés
hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Interjú-Válságmenedzserek aranykora

Egyike volt a teljesítményalapú kórházi finanszírozás kidolgozóinak, és most válságmenedzserként figyelheti, hogy a megszorítások részeként a kormány hogyan bontja le az egykor kialakított modellt. A Medical Tribune Perényi László közgazdászt, a soproni, a szigetvári, a móri és a kisbéri kórház tanácsadóját, menedzserét kérdezte.

Sokan úgy tartják, a teljesítmények maximálása a 2005-ös év 95 százalékában lényegében a korábbi, bázisalapú finanszírozás visszaállítása. Egyetért ezzel az értékeléssel?
– Valóban, most visszatérünk az 1992-es állapotokhoz. Rossz szabályt hozott a kormány, ehelyett inkább szakmai alapon viszsza kellett volna venni a homogén betegségcsoport pontértékét.
Miért lett volna az jobb? A teljesítményfinanszírozás jelenlegi módjának is nagyon sok a kritikusa.
– Magam is ezek közé tartozom.
De hisz ön az egyik megalkotójaimages/ – Igen, de buta rendszer, finomításra szorul. Mondok egy példát: a jelenlegi HBCS közel 800 eleméből 294-et használnak a kórházak a teljesítmények 90 százalékának elszámolására. Most jó alkalom kínálkozna az átalakítására. Új díjkalkulációkra lenne szükség, és ki kellene dolgozni a sürgősségi ellátások finanszírozását.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
ÉLŐ ANITA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés