2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Szigorodnak a maszkviselés szabályai Budapesten a második hullám miatt

Ingyenes tesztelést szorgalmaz a kormánynál Karácsony Gergely

Ingyenes lesz a teszt a fővárosi fenntartású idősotthonokban dolgozóknak, a főpolgármester hasonló intézkedés bevezetését kezdeményezi a kormánynál az egészségügyiek számára.

Szigorodnak a koronavírus-járvány második hulláma miatt a maszkviselési szabályok Budapesten, a maszkviselési kötelezettség megsértőire 15 ezer forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak majd – döntött a Fővárosi Közgyűlés hétfői rendkívüli ülésén.

Karácsony Gergely főpolgármester javaslatára egyhangúlag támogatta a testület a szigorítást. A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, így várhatóan péntektől a mozikban és színházakban, hangversenyen és cirkuszi előadáson, valamint a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orr- és szájnyílást eltakaró maszk használata.

Ha ezekben az intézményekben és helyszíneken valaki nem megfelelően vagy egyáltalán nem visel maszkot, akkor 8 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal vagy 15 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. Helyszíni bírságot akkor szabhatnak ki, ha az érintett felhívásra sem tartja be a maszkviselési szabályokat. Helyszíni bírság kiszabására a közterület-felügyelő, közigazgatási bírság kiszabására a főjegyző jogosult. A rendelet kivételként határozza meg az említett helyeken való étel- és italfogyasztást. A maszkviselési kötelezettség az előadókra nem vonatkozhat, mivel ez a művészi önkifejezést nagyban megnehezítené – írták az elfogadott javaslatban.

Photo by Mufid Majnun on Unsplash
Photo by Mufid Majnun on Unsplash

A fővárosi önkormányzat már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a nem megfelelő maszkviselés, vagyis például az orr szabadon hagyása is a szabályok megszegésének minősül. Rendelkeztek arról is, ha tartósan visszaesik az új fertőzöttek száma, akkor a maszkviselési kötelezettséget felfüggesztik.

A Fővárosi Közgyűlés döntött arról is, felhívja a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatóját, hogy mosható maszkok osztásával népszerűsítsék a maszkviselést. Továbbá felhívják a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló mozik és színházak üzemeltetőit, hogy a maszk nélkül előadásra érkező nézők részére biztosítsanak maszkot, illetve ugyanerre kérik a többi budapesti színház és mozi üzemeltetőjét is.

Karácsony Gergely a napirend vitájában emlékeztetett arra, a Fővárosi Közgyűlés a koronavírus-járvány első időszakában írta elő, hogy maszkot kell viselni a tömegközlekedési eszközökön, taxikban, boltokban és bevásárlóközpontokban. A maszkviselés az egyik leghatékonyabb eszköze a védekezésnek – hangsúlyozta.

Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy a maszkhasználat mellett a kézfertőtlenítés is nagyon fontos a védekezésben, ezért arra kérte a főváros vezetését, hogy fontolják meg kézfertőtlenítők kihelyezését a fővárosi tömegközlekedési járatokra. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes erre reagálva azt mondta: a kézfertőtlenítőkre vonatkozó  közbeszerzései eljárás hónapokig tartana, a kormánynak van lehetősége arra, hogy gyorsan intézkedjen.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) erre azt vetette fel, jól érti-e, hogy a főváros maszkokat tud gyorsan és nagy mennyiségben beszerezni, kézfertőtlenítőt meg nem.

A Fővárosi Közgyűlés – 17 igen szavazattal, 7 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett – felkérte Karácsony Gergelyt, hogy gondoskodjon a fővárosi fenntartású idősotthonokban dolgozók rendszeres ingyenes koronavírus-szűréséről, és forduljon a kormányhoz annak érdekében, hogy hasonló intézkedést vezessenek be a közoktatásban és az egészségügyben dolgozók számára. A testület felkérte a főpolgármestert arra is, hogy kezdeményezze a kormánynál olyan szűrőpontok felállítását, ahol az arra igényt tartó lakosok ingyenes koronavírus-szűrése megtörténhet.

A javaslat elfogadása előtti vitában Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere arra szólította fel a városvezetést, hogy először a saját háza táján hozza meg a járvány elleni védekezéshez szükséges döntéseket, és csak azt követően tegyen ajánlásokat. Hangsúlyozta továbbá, hogy a jelenlegi helyzetben a koronavírustesztek hatósági árassá tételét tartja a legnagyobb segítségnek, amit a kormány hamarosan meg is tesz.

Karácsony Gergely a rendkívüli ülés összehívását a járványügyi védekezés érdekében meghozandó döntések halaszthatatlanságával indokolta.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés