hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

PCR-teszt: nagy a teher a mintavételező csapatokon

A VG információi szerint az utóbbi egy héten rendkívül nagy teher hárult a mintavételező csapatokra. Jellemzően nem tudták teljesíteni, hogy a háziorvos értesítése után 24 órán belül le tudják venni a mintát a koronavírus-gyanús személytől.

Nemcsak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által támogatott és ingyenes PCR-tesztek, vagyis a garatból és orrból történő mintavételek száma sokasodott meg az elmúlt hetekben, hanem a szerológiai, vagyis az ujjbegyből vett vérmintás tesztek aránya is. A magánszolgáltatóknál ezeket a teszteket térítési díj ellenében lehet elvégeztetni. A szerológiai vizsgálat ára 11 ezer forint körül van, míg a PCR-teszteké a 30 ezret is meghaladja.
 
Volt olyan egység, amely Budapesttől 100 kilométerről érkezett a fővárosi munkára. Egy nap alatt 25 címre mentek ki – árulták el a Világgazdaságnak a mentők.
 
Pedig új stratégia kell a magyarországi koronavírus-járvány második hullámának megfékezéséhez – erről még Oroszi Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezető epidemiológusa beszélt egy konferencián. A szakember javaslata szerint emelni kell az ingyenes tesztelések számát, mert a mintavételek számának emelésében sokkal több lehetőség van, mint gondolnánk.
 
(forrás: Világgazdaság)

cimkék

hirdetés

Könyveink