hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Gulyás Gergely: 30 ezer forintnál olcsóbb lesz a teszt

A kormány mérlegeli, hogy tizennégy napról tízre mérsékeli a karanténban töltendő napok számát – hangzott el a pénteki Kormányinfón.

A koronavírus-járvánnyal és az azzal kapcsolatos teendőkkel hosszan foglalkozott legutóbbi ülésén a kabinet, az intézkedések annak az egyensúlynak a megteremtésére irányulnak, hogy a magas kockázati csoportok kiemelt védelme mellett a gazdaság ne álljon le, és az ország normálisan tudjon működni az iskoláktól a munkahelyekig – foglalta össze Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a péntek délelőtti Kormányinfón.

Nem az a legfontosabb, hogy hányan kapják el a fertőzést, hanem az, hogy a kockázati csoportba tartozókat meg tudják védeni vírustól – hangsúlyozta a kabinetminiszter a Covid-19 betegek gyorsan növekvő számával kapcsolatban. Hangsúlyozta, hogy az egészségügyet sikerült felkészíteni a járvány második hullámára, a betegek ellátásához szükséges eszközök és felszerelések rendelkezésre állnak, amelyeket a védekezésre elkülönített több mint tízezermilliárd forintos keretből szereztek be. Az államnak hetekre elegendő tartaléka van maszkokból, hiányról szóló panaszok nem érkeztek a kormányhoz.

A vírus ereje mérséklődött – jelentette ki a politikus, szerinte ezt bizonyítja, hogy a fertőzöttek magasabb száma ellenére arányaiban kevesebben szorulnak kórházi ellátásra, és kerülnek lélegeztetőgépre. Jelenleg a fiatalok körében terjed leginkább a koronavírus, ezt 4-5 hetes késéssel követi az idősebb korosztály megbetegedése. Gulyás Gergely itt kiemelte, hogy az egészséges hatvan év alattiak túlélik a fertőzést, a krónikus betegek és a 70 éven felüliek védelméről kell gondoskodni a maszkviseléssel és a biztonsági előírások betartásával.

Nem értünk egyet a kamara javaslatával, a kórházban ápolt Covid-19 betegek száma nem indokolja, hogy elmaradjanak az elektív műtétek – így reflektált a miniszter arra, hogy a Magyar Orvosi Kamara múlt héten kiadott állásfoglalásában – más szakemberekhez hasonlóan – szigorúbb intézkedéseket sürgetett a gyorsan emelkedő betegszámok okán.

Mindezek tükrében nem tervezik az oktatás leállítását sem, a bölcsődék és óvodák sem zárnak be, azt viszont mérlegeli a kormány, hogy a karanténban töltött napok számát tizennégyről tízre mérsékeli.

A lakosság tájékoztatásával kapcsolatban megjegyezte, ha hasonló ütemben növekedik a fertőzöttek száma, visszatérhetnek az operatív törzs tájékoztatói, napi, heti, vagy  heti többszöri alkalommal.

Van, amiben egyetértés van a fővárossal

Egyetért a miniszter Karácsony Gergely Budapest főpolgármesterének kezdeményezésével, amely szerint a közterület-felügyelők akár 50 ezer forintos büntetést is kiszabhatnának a maszkot nem, vagy szabálytalanul viselő polgárokra; akár a kormány is elgondolkodik hasonló intézkedések bevezetésén.

Amennyiben a Kamaraerdei Úti Idősek Otthona góccá válik, ahol eddig 29-en fertőződtek meg és egy beteg el is hunyt, a kormány hasonló beavatkozásokat rendelhet el, mint a Pesti úti Idősek otthonában az első hullám során,így például másik intézménybe szállíthatják a gondozottakat.

Olcsóbb teszt, ingyenes oltás

Harmincezer forintnál biztosan alacsonyabb hatósági árat fog meghatározni a kormány a koronavírus-teszteknél – jelentette ki kérdésre válaszolva Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy az üzleti szempontoknak háttérbe kell szorulniuk az egészséghez való joggal szemben, a piacgazdaság mechanizmusai itt nem érvényesülhetnek, 2-4-szeres haszonra senki nem tehet szert ebből. Nem változott viszont a tesztelés protokollja, ebben március óta a WHO ajánlásait követik idehaza, viszont a megnövekedett igények kielégítésére az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) megduplázta a mintavételezési kapacitásait. A tesztek kiértékelésére kijelölt laboratóriumok egyelőre bírják a terhelést, ám ha arra szükség lesz, magánlaborokkal is szerződnek a vizsgálatok elvégzésére.

A mindenki számára ingyenessé tett influenzaoltáshoz szükséges készletek beszerzése már folyamatban van – reflektált Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában elhangzott bejelentésére a politikus, miszerint már nem csak a 65 éven felüliek, a krónikus betegek és az egészségügyi dolgozók kaphatják meg ingyenesen a vakcinát.

A szuperkupadöntőre „jutalomból” meghívott 500 mentő ingyenes teszteléséről az OMSZ dönthet – válaszolt a miniszter arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e a résztvevő egészségügyi dolgozók tesztelését, hogy így kivédje azt, hogy ők szuperterjesztővé váljanak. Későbbi felvetésre Gulyás Gergely azt is megjegyezte, fertőzés szempontjából nem tartja veszélyesnek, ha egy stadionban 2-3 ülőhely kihagyásával töltik meg a nézőteret.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink