hirdetés
hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Információra éhes közösségek

Az európaiakhoz képest fiatal magyar betegszervezetek aktivitása egyelőre meg sem közelíti a jóval régebben alakult német vagy skandináv csoportokét. „Ezekben az országokban gyakoribb az önkéntes munka is, nálunk előbb kissé fel kell rázni a betegeket” – összegezte tapasztalatait dr. Ortutay Judit, a Magyar Reumabetegek Egyesületének elnöke. Hozzátette: nálunk egyelőre az információigény motiválja a tagokat. Azt várják közösségüktől, hogy tájékoztatást kapjanak: kivel és mikor beszélhetik meg problémáikat. Meggyőzésükre – járjon el a kontrollvizsgálatokra, tartsa be a diétát, fogyjon le stb. – a betegvizsgálat során alig jut idő, pedig együttműködési készségük megsokszorozódhat, ha kellő tájékoztatáshoz jutnak. Ebből a szempontból nagyon is aktívak: a felvilágosító programok iránt óriási az érdeklődés, de az ott ülőknek csak szűk rétege változtat az életmódján. Arra, hogyan lehet a betegeket ennél többre rávenni, az elnök asszony úgy válaszolt: információval, információval, információval.

A szervezet céljainak azonban csak egy részét teszi ki a tagok tájékoztatása, ami mellett a döntéshozók informálását is fontosnak tartják. Megpróbálják felhívni a figyelmüket a betegségre, annak életminőséget rontó hatásaira és az érintettek nagy számából adódó népegészségügyi jelentőségére, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának és a korszerű gyógyszerek hozzáférhetőségének fontosságára. Dr. Ortutay Judit tapasztalatai szerint néhány éve tartó tevékenységük ezen a téren kézzelfogható eredményt még nem hozott.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Varga Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés