hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Ízelítő

Indul „Az év praxisa” pályázat

A háziorvosok és a nővérek társadalmi elismerését, presztízsét szeretné erősíteni az Országos Alapellátási Intézet, ezért meghirdeti „Az év praxisa” pályázatot!
A betegek és az önkormányzatok, tisztiorvosi szolgálatok, civil szervezetek által beküldendő történetek beérkezési határideje: 2010. november 30.
 
Sokan vannak a háziorvosi praxisban, akik rendkívüli munkát végeznek, anélkül, hogy kirakatban lennének, anélkül, hogy ők lennének a hírek főszereplői. Pedig a 6800 háziorvos kapuőr szerepe nem puszta szlogen, hiszen rajta múlik a beteg sorsa, jó és pontos diagnózisa, hogy időben kerüljön szakorvoshoz, és hogy a megfelelő terápiát kapja. Nála jobban senki sem ismeri a beteg szokásait, családi és szociális helyzetét, mindennapi konfliktusait, szorongásait. És jó pszichológusként azt is pontosan tudja, hogy egy jó szó, egy mosoly, egy simogatás, mekkora gyógyulásba vetett reményt, mekkora hitet adhat betege számára.
 
Egy kórházban sok az orvos, lehet konzultálni, a gyógyítás a szakma nyilvánossága előtt zajlik, a háziorvos viszont a rendelő magányára utalva óriási felelősséggel dönt. Mutassuk be együtt: mit tehet a nehéz finanszírozási, és ellátási viszonyok ellenére egy jó háziorvos, egy jó praxis betege gyógyulásáért!
 
Kié lesz az év praxisa?
„ Az év praxisa” pályázat indítóján – március 11-én – Balogh Sándor az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója, a pályázat ötletadója elmondta, hogy a háziorvosok, a nővérek, az ápolók – a kórházi orvosokkal szemben– egyedül , saját magukra utalva teszik a dolgukat, segítőjük jó esetben a környezet, de leginkább a szerencse. Nagyon kemény munkát végeznek, ráadásul ők ismerik a legjobban a hozzájuk fordulókat– körülményeiket, hogy van-e alkoholista, vagy munkanélküli a családban –, rajtuk múlik, hogy mi lesz a betegek további sorsa , milyen szakrendelőbe, milyen szakorvoshoz kerülnek majd.
 
– A célunk az, hogy a háziorvosok is kapjanak egy kis figyelmet, ez a díj egy apró gesztus – szeretnénk, ha elismertségük, megbecsültségük legalább egy picit javulna! – mondta a főigazgató. – Tudjuk, hogy nincs elég orvos, és a helyzet csak tovább romlik majd. Legalább azokat becsüljük meg, akik a nehéz körülmények ellenére szívvel-lélekkel végzik a munkájukat! Ha csak egy parányit hozzájárulhatunk közérzetük javításához: már megérte! Hadd köszönjem meg a zsűri tagjainak, hogy vállalták a felkérést! Természetesen, az értékelés nem csupán egy szűk csoport véleménye alapján zajlik, rangos szakmai szervezetek is állnak a hátunk mögött, mint például a Magyar Általános Orvosok Egyesülete, vagy éppen a Schönfeld Rózsi Alapítvány. A zsűri nemcsak a betegek történeteit várja, hanem kórházakét, szakorvosi rendelőkét, tisztiorvosi szolgálatokét, vagy éppen a legkülönbözőbb civil szervezetekét.
 
Forrás: Sajtóközlemény
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés