hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

Indul a méhnyakrák-hét

Vasárnaptól rendezik meg hat nagyvárosban a 8. Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét hazai programsorozatát, hogy felhívják a figyelmet a szűrés és megelőzés lehetőségeire.

A Mályvavirág Alapítvány szervezte sorozatban január 19. és 25. között többek között előadásokkal, szakmai kiállításokkal várják az érdeklődőket hat magyarországi helyszínen (budapesti Corvin Plaza, veszprémi Balaton Plaza, Debrecen Plaza, Miskolc Plaza, Szeged Plaza, békéscsabai Csaba Center). A részletes program letölthető a Magyar Védőnők Egyesületének honlapjáról.

Az Európai Méhnyakrák Szövetség (European Cervical Cancer Association - ECCA) 2007 óta szervezi meg az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hetet. A nemzetközi kezdeményezés legfőbb célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető.

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 év alatti nők körében: mintegy 30 ezer nő veszti életét a súlyos betegségben évente, illetve minden esztendőben 60 ezer új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak.  Magyarországon tavaly csaknem 400 nő halt meg a betegségben. A lakosság védőoltási és szűrési hajlandósága messze elmarad a nyugat-európai átlagtól, a szervezett szűréseken a behívott nők kis százaléka vesz részt évente.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés