2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Kitekintő

Illegális gyógyszerkísérleteket végeztek ukrán orvosok

Korrupcióval és pácienseken végzett illegális gyógyszerkísérletekkel gyanúsítják a kelet-ukrajnai Luhanszk város rákkórházának orvosait.

A Luhanszk megyei rendőrség közlése szerint tavaly év végétől kezdtek özönleni a helyi igazságügyi szervekhez a betegek és hozzátartozóik panaszai azzal kapcsolatban, hogy az elvben ingyenes ellátást nyújtó, önkormányzati tulajdonban lévő rákkórházban pénzt követelnek a páciensektől.

Az utóbbi két évben kezelt mintegy félezer beteg többsége gyakorlatilag minden szolgáltatásért fizetett az orvosoknak, a hálapénzként átvett legnagyobb összeg 100 ezer hrivnyát (mintegy hárommillió forintot) tett ki – írta hétfőn a kijevi Szegodnya című napilap internetes kiadása.

A cikk szerint az ügyben felállított vizsgálóbizottság nem csak a korrupció tényét állapította meg, hanem arra is fényt derített, hogy az onkológiai kórház orvosai új – még nem engedélyezett – rákellenes gyógyszereket próbáltak ki a betegeken. Konsztantyin Gubszkij, a Luhanszk megyei ügyészség sajtószóvivője a lapnak megerősítette, hogy az ügyben az intézmény négy orvosa ellen indult büntetőeljárás.

A kijevi újság megtudta, hogy a luhanszki rákkórház eljárás alá vont főorvosának megállapodása volt egy gyógyszergyárral, amelynek az ügynökeitől az orvosok minden egyes betegen végzett gyógyszerkipróbálás után kilencezer dollár jutalékot kaptak. A nyomozás jelenleg azt igyekszik kideríteni, hogy hány pácienst érintettek az illegális gyógyszerkísérletek.

Helyi sajtójelentések szerint Luhanszkban több beteg belehalt a rákellenes gyógyszerek kipróbálásába.

Varga Béla, MTI

 

cimkék

hirdetés

Könyveink