hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Így spórol a kormány az Egészséges Budapest Programon

A jövő évi költségvetésben az idei évi tízmilliárd forint helyett már csak 8,7 milliárdot szánnak a főváros és Pest megye egészségügyi intézményeinek fejlesztésére, írja a Napi.hu.

A 2024-es költségvetési tervezetben 8,7 milliárd forint jut az Egészséges Budapest Programra (EBP), ami 1,3 milliárd forinttal kevesebb, mint amiről a kormány és a főváros 2019-ben megállapodott.

Varga Mihály pénzügyminiszter kedden nyújtotta be a parlamentnek a 2024-es költségvetési törvényjavaslatot, amely a védelem költségvetése lesz, jelentette be a tárcavezető az Országházban. Az idei évi büdzsében az Egészséges Budapest Programra még 10 milliárd forintot tüntettek fel, de fővárosi politikusok szerint még a 2022-es 10 milliárdot sem fizette ki a kormány Budapestnek.

Jelenleg a kerületi önkormányzatok biztosítják a budapesti szakrendelők fejlesztési forrásainak és működési költségeinek jelentős részét, miközben az Orbán-kormány még mindig nem fizette ki az „Egészséges Budapest Program” keretében megígért 2022-es és idei forrásokat sem a szakrendelők fejlesztésére, közölte áprilisban a Budapesti Képviselők Csoportja. A kormányzat által „átütemezésnek” nevezett forrásvisszatartás miatt tervezett beruházások csúsztak meg – erről korábban Havasi Gábor, a főváros egészségügyi tanácsnoka beszélt.

2020-ban és 2021-ben még jól működött a rendszer, a kormány és a kerületek közösen határozták meg a fejlesztési célokat, és a pénz is megérkezett hozzá. Gulyás Gergely az ATV-nek adott tavaly december végi interjújában az EBP-ről azt mondta: ha az európai uniós pénzek megjönnek, akkor 2023-ban folytatódni fog az Egészséges Budapest Program.

Mint a lap írja: az EBP keretében:

  • 2020-ban 10,4 milliárd forintot,
  • 2021-ben 10,2 milliárd forintot biztosított a kormány a fővárosi egészségügyi alap- és járóbeteg-ellátásának fejlesztésére. Azóta pedig nem érkezett egy forint sem.
(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink