hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Idén is ötmilliárd forintot különítettek el a várólisták mérséklésére

A VG szerint jelenleg 35 ezernél is többen várakoznak valamilyen műtéti beavatkozásra a kórházakban, ez derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista adataiból.

A pandémia miatt 36 féle ellátástípusban érhető el várólista, 2020-ban a világjárvány kitörése előtt összesen 13 betegségcsoportban létezett a feltorlódott betegszámot tartalmazó nyilvántartás.

A pandémia kitörése előtt, 2020 januárjában szürkehályog-műtétre nyolcezren várakoztak, az átlagos várakozási idő 71 nap volt. Jelenleg a szembetegségben szenvedőknek kell a leghosszabb várólistát végigállni, szürkehályog-műtéteknél 12,1 ezer fő vár operációra. A várakozási idő 0-1127 nap között alakul, vagyis akár több mint három évig kell türelmesnek lenni ahhoz, hogy a műtét megtörténjen. Szintén nagyon hosszú a várólista a térd- és csípőprotézis műtétek esetében, utóbbira 6529-en várakoznak, előbbire 7700-an. Csípőprotézis esetében a maximum várakozási idő hat és fél év is lehet, térdprotézisnél pedig több mint nyolc év.

A Covid-19 miatti veszélyhelyzet már több, mint egy éve tart, amely világszerte és így Magyarországon is újraszabta az egészségügyi ellátás prioritásait és átmenetileg kisebb teret tudott nyújtani a tervezhető ellátások számára, írta a lapnak a NEAK. Hozzátették, folyamatosan figyelik és elemzik a helyzetet. A halasztott esetek száma irányított többletforrással, a kapacitások időszakos átszervezésével csökkenthető, így  hamarosan lehetségessé válik a korábbi kedvező várakozási idők szintjének elérése. Kiemelték: az Egészségbiztosítási Alapban idén is ötmilliárd forintot különítettek el a várólisták mérséklésére.

cimkék

hirdetés

Könyveink