hirdetés
2024. május. 16., csütörtök - Mózes, Botond.

Idegeikre megy a pénzhiány

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet is azzal küzd, hogy a területen kívüli betegek után nem kap finanszírozást, s nincs megoldva a műszerutánpótlás - közölte az intézmény főigazgatója.

Nagy Zoltán professzor pénteki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, az idegtudományok minden szegmensét lefedő ellátást nyújtó intézményben minden, területen kívüli beteget ellátnak, de erre a területi betegek ellátásán felüli betegszámra már nem kapnak finanszírozást. Ez 30-50 millió forint mínuszt jelent a kórháznak havonta - tette hozzá.

Napi gondot okoz a több évtizedes eszközök, a műtők berendezéseinek működtetése, amely rengeteg pénzt emészt fel. A műszerek pótlására, a meglévők karbantartására másfél milliárd forintra lenne szüksége az intézménynek - mondta kérdésre válaszolva a főigazgatója, hozzátéve, felvették a kapcsolatot az egészségügyi államtitkársággal, amely elismerte a nehézségeket. Nagy Zoltán úgy fogalmazott: "nem az egészségügyi kormányzaton múlik, hogy ezek a források nem kerülnek ide".

A főigazgató beszámolt arról is, hogy az intézmény vezetését másfél éve vette át az új menedzsment, azóta alapjaiban újult meg az intézmény tevékenysége. Profiljába a nemzetközi hírű idegsebészet mellett beépült a neurológia, ezen belül a stroke, az epilepszia és a Parkinson-kór ellátása is. Nagy Zoltán elmondta, hogy saját stroke-programjuk van, az intézetbe kerülő akut stroke-betegek 14 százalékánál végzik el az elzáródott agyi erek megnyitását, az esetek felénél a legkorszerűbbnek számító katéteres vérrög-eltávolítást alkalmazzák.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink