2024. május. 09., csütörtök - Gergely.
hirdetés

Húsz év után újra járványos gyermekbénulásos eset Kenyában

Húsz év elteltével az első járványos gyermekparalízises esetet jelentették be Kenyában, miután egy, a szudáni határ közelében élő négyéves kislánynál diagnosztizálták a kórt.

David Okello, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyi képviselője hangsúlyozta, hogy minden egyes poliofertőzést járványként kell kezelni, mert egyetlen paralízises gyerekkel mintegy kétszáz további lehetett kapcsolatban, akik szintén terjeszthetik a kórt.
A feltételezések szerint a mostani fertőzés Szudán déli részéből indulhatott el, ahol január elején jegyezték fel a járvány felbukkanását. A 2008-as választások utáni erőszakos események miatt hatszázezer embernek kellett elhagynia otthonát Kenyában, ezért sok gyerek kimaradt a korábban 100 százalékos védettséget jelentő immunizálásból. A vakcinálási arány most csupán 60 százalékos - tette hozzá a szakember. Kenya, Szudán, Etiópia és Uganda egészségügyi hatóságai hamarosan összehangolt immunizálási kampányt indítanak a járvány megelőzésére.
A gyermekbénulást a poliovírusok okozzák, általában ötéves kor alatti gyermekek fertőződnek meg. 2008-ban a világon csak Afganisztánban, Indiában, Nigériában és Pakisztánban volt jelen a kór, ám vakcinálás nélkül bármerre terjedhet a járvány.

 

MTI/AP

cimkék

hirdetés

Könyveink