hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Humanoid robotujjat terveztek élő, emberi bőrrel

Az Index szerint tudósok először terveztek sejtek segítségével emberhez hasonló bőrt növeszteni egy robotujjon – derült ki egy új tanulmányból.

A robotok építésénél általában használt mesterséges bőrrel ellentétben ez a bőr élő – mondta a tanulmány vezető szerzője, Takeucsi Soji, a Tokiói Egyetem Ipari Tudományok Intézetének mechanikai és biofunkcionális rendszerek tanszékének professzora utalva arra, hogy emberi sejtekből állították elő.

Az élő bőr a végső megoldás arra, hogy a robotoknak egyszerre adjuk az élőlények látszatát és tapintását is – mondta Takeucsi. A kutatócsoportja azért választott egy robotujjat a kísérlethez, mert ez a mechanizmus jól tanulmányozott; az emberhez hasonló robotbőr ugyanolyan építőelemek felhasználásával készült, mint az emberi bőr.

A tanulmány szerint a humanoidok olyan robotok, amelyek olyan feladatokat látnak el, amelyek az emberekkel való interakciót igénylik, például az orvosi, ápolási és szolgáltatási területeken. Fontos, hogy a robotok emberhez hasonlóak legyenek, ha olyan helyeken vannak, ahol az emberek általánosan gyakran megfordulnak – mondta Pulkit Agrawal, a cambridge-i Massachusetts Institute of Technology Steven és Renee Finn karrierfejlesztési professzor és a villamosmérnöki és számítástechnikai tanszék adjunktusa. Ha egy robot fémből készülne, rendkívül precíznek kellene lennie ahhoz, hogy felvegyen egy másik kemény tárgyat, például egy bögrét – mondta Agrawal, hozzátéve, hogy a két tárgy között csak kis mértékben lenne érintkezés, mivel egyik sem rugalmas.

Agrawal szerint a felfedezés fontos, de az emberhez hasonló bőr kifejlesztése még hosszú út előtt áll.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink