hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Műszőrszálakon keresztül érzékeli az érintést az új e-bőr

Németországi tudósok kifejlesztettek egy új típusú elektronikus bőrt (e-bőr), amely beültetett, kicsiny műszőrszálak segítségével képes detektálni, ha valami megérintette, írja a GyártásTrend.

Az e-bőrök olyan, elektronikus tulajdonságokkal rendelkező vékony fóliák, amelyek a természetes emberi megfelelőjük számos képességét (például a rájuk nehezedő nyomás vagy az őket környező hőmérséklet érzékelését) reprodukálni tudják. Ezek a speciális burkolatok jelentősen megkönnyíthetik a szövetátültetést igénylő betegek életét, illetve például a végtagprotéziseket vagy akár a robotokat is fejlettebb tapintóképességekkel ruházhatják fel.

A Chemnitzi Műszaki Egyetem és a drezdai Leibniz IFW nevű intézet együttműködésében létrehozott „kültakaró” is ilyen, csak éppen a felületén ágaskodó mesterséges szőrszálaknak köszönhetően szenzitivitás tekintetében kevés vetélytársa akad a mezőnyben.

A rendszer illusztrációja (Forrás: Research Group Prof. Dr. Oliver G. Schmidt)

Az új e-bőr előállításakor a mágneses nyúlványokat egy speciális elasztomer anyagba ágyazták a tudósok. A mesterséges szőrszálak a valódiakhoz hasonlóan gumószerű gyökérzettel rendelkeznek, amely a szálakat érő taktilis hatás ösztönzésére mozgásba lendül. A gyökereket olyan, háromdimenziós mágneses szenzorok ölelik körül, amelyek a tő pontos helyének nyomon követését valós időben is lehetővé teszik. Az érzékelőhálózat ilyen módon a taktilis hatás irányát is könnyen meg tudja állapítani.

A találmányt kidolgozó csapat szerint a mágneses szenzorokat kiterjedt lapok formájában, „ömlesztve” is könnyen elő lehet állítani. Az érzékelők egy mikroorigami nevű procedúrán keresztül állítólag automata módon képesek magukat doboz alakba hajtogatni, hogy aztán a műszőrszálak talapzatát könnyebben be tudják fogadni.

Az újfajta elektronikus bőrt ismertető tanulmány a Nature Communications nevű folyóiratban jelent meg, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink