hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Csak egy nagy számítógép hiányzik az értelmes géphez?

Az Index szerint a Google DeepMind új agya több mint hatszáz különböző feladat megoldását tanulta meg.

Dr. Nando de Freitas, a Google DeepMind kutatási igazgatója tweetben reagált a Next Weben megjelent cikkre, amelynek szerzője annak a véleményének adott hangot, hogy az emberiség soha nem lesz képes általános, ha úgy tetszik, emberhez hasonlóan értelmes mesterséges intelligenciát létrehozni. Már csak a méreteken múlik! Game over! – írta Freitas. Csak nagyobbá, biztonságossá és hatékonyabbá kell tenni a modelleket, okosabb memóriahasználat, több üzemmód, innovatív adatok, on- és offline működés... Ha ezeket a kihívásokat megoldjuk, megvan az általános mesterséges intelligencia – tette hozzá.

A szóváltás abból alakult ki, hogy a DeepMind, amely egy évtizede dolgozik általános mesterséges intelligencia fejlesztésen, nemrég bemutatta Gato nevű intelligenciáját, ami az eddigi legteljesebb gépi tanulási csomagként különböző feladatok megoldását képes megtanulni régi Atari játékoktól a robotkar önálló mozgatásáig.

A jelenlegi MI-rendszerek túlnyomórészt nagyon szűken behatárolt feladat végrehajtására alkalmasak. Munkánk jelentősége, hogy egy modellel feladatok százait vagyunk képesek megoldani – részletezte a rendszer jelentőségét Scott Reed, a DeepMind kutatója.

A Gato egyelőre nem igazán ügyes: a 604 feladatból, amit meg tud oldani, 450-ben tudja megközelíteni a szakképzett ember teljesítményét, más esetekben nem. A beszélgetésben butaságot mond, és tévesen állapítja meg az emberek nemét. A Gato egyébként nagyon hasonló a ma használatos MI-rendszerekhez.

Az általános mesterséges intelligencia filozófiai probléma is. A témával foglalkozó tudósok egy része úgy gondolja, hogy egy ilyen gondolkodó gép veszélyt jelent, és egzisztenciális katasztrófába sodorhatja az emberiséget.

A teljes cikk

Forrás: MO-archív
Forrás: MO-archív

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!