hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Jobb, ha robot asszisztál az orvos mellett?

A hvg.hu szerint ezt állapította meg egy új tanulmány. A gépi orvossal még a vérrög kialakulásának kockázata is csökken.

Az Amerikai Urológiai Társaság (American Urological Association, AUA) éves ülésén mutatták be annak a kutatásnak az eredményét, ami szerint ha egy robotsebész asszisztál a műtétet végző orvos mellett, akkor a beteg hamarabb felépülhet. A Guardian szerint más előnyei is vannak a gépi sebész alkalmazásának: általa kisebb valószínűséggel alakul ki vérrög a páciens szervezetében, és annak az esélye is csökken, hogy újabb ellátásra legyen szüksége.

A mintegy három évig zajló kutatás eredményét a University College London (UCL) és a Sheffieldi Egyetem szakértői foglalták össze. A szakértők húgyhólyagrákkal kezelt pácienseket vizsgáltak (összesen 338-at), akiket meg kellett műteni. Az alanyokat két csoportra osztották: 169 betegnél robot asszisztált a beavatkozáskor, a másik 169-nél pedig kizárólag emberek. A robot általi segítségnyújtás miatt a páciensek átlagosan nyolc napot töltöttek kórházban, míg a másik csoport tagjai tízet. A robottal végzett műtét mindezeken túl 52 százalékkal csökkentette az újbóli kórházba kerülés esélyét, és 77 százalékkal a vérrögök előfordulását.

Az orvoscsapat a Journal of the American Medical Association című folyóiratban tette közzé tanulmányát, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés