hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.

Egészségpolitika

Humán csúcstárca része lesz az egészségügy?

Bár még nincs végleges döntés, a Fidesz minden valószínűség szerint egy „humán” csúcstárcát állít föl. Idetartozna az egészségügy, az oktatás, a kultúra és a szociális kérdések.
A Népszabadság forrásai szerint Fidesz elnöke nem a hagyományos, miniszterelnöksége idején alkalmazott 13+1 (tárcanélküli miniszter) modell felé hajlik, hanem a 8-9 csúcsminisztériummal operáló forgatókönyv felé.

Az igazi csúcsminisztérium az úgynevezett „humántárca” lenne; a lap információja szerint az egészségügyet, az oktatást, a kultúrát és a szociális kormányzati területet is e szuperminisztérium alá vonnák. A csúcstárca annak az orbáni filozófiának is a szimbóluma lenne, hogy a Fidesz politikájának középpontjában „az emberek állnak”. Ezen túlmenően fideszes politikusok a „humántárca” szükségessége mellett azzal érvelnek, hogy nyilván Orbán is rákényszerül keserű lépésekre. „Sokkal szélesebb a manőverezés lehetősége, ha az úgynevezett népjóléti feladatok egyetlen nagy olvasztótégelybe kerülnek”.

A Fidesz elnöke korábban szűk körben azt mondta: olyan „mixturában” gondolkodik a tennivalókat illetően, hogy a kényszerű és a népszerű kormányzati cselekvések egyensúlyban legyenek. A „humánminisztériumot állítólag egy „külsős, egészségügyi menedzser” irányítaná, de ismét hallani lehet Mikola István nevét is.

Pesti Imre, a Fidesz egyik egészségpolitikusa a „humán” csúcsminisztérium kapcsán arra a kérdésre, hogy adott esetben nem nehezíti-e az egészségügy területén végrehajtandó reformokat, ha az ágazat egy „olvasztótégely” része, azt mondta: nem a szerkezet határozza meg az eredményességet. Egy ilyen csúcstárca létrehozása, az egészségügy és a szociális kérdések együttkezelése, szinergiát is adhat egymásnak.

Harrach Péter (KDNP), az Orbán-kormány volt szociális és családügyi minisztere szerint a hagyományos és a csúcsminisztériumi modell is működőképes. A brit kormány régóta csúcsminisztériumi rendszerben működik, eredményesen. „Hogy melyik a hatékonyabb? Az attól függ, hogy az első számú döntéshozó melyiket tudja hatékonyabban működtetni. Hiszen a legfontosabb döntéseket a miniszterelnöknek kell meghoznia”, tette hozzá.

cimkék

hirdetés

Könyveink