hirdetés
hirdetés
2024. május. 14., kedd - Bonifác.
hirdetés

Hormonhatás az anesztéziában

A női ciklus jelentősége

A luteális fázisban kevesebb altatógázra van szükség – állapították meg isztambuli kutatók, amikor bispektrális index monitorozással vezérelt altatásnál az inhalációs anesztetikum szevoflurán szükséges mennyiségét tanulmányozták. Eredményeik újabb bizonyítékot jelentenek a női nemi hormonok és a központi idegrendszer működése közötti szoros kapcsolatra.

Az inhalációs anesztetikumok hatásának egyik legfőbb célterülete a GABA-erg rendszer. A progeszteron és metabolitjai – a 3,5-tetrahidroprogeszteron, az allopregnanolon, és a 3,5-tetrahidroprogeszteron és a pregnanolon – a GABAA-receptorok alloszterikus aktivátorai. A hormon és a 3-pozícióban redukált származékai a patkányok és az emberek esetében is benzodiazepinszerű alvási EEGprofilt eredményeznek. Ezek a vegyületek a központi idegrendszerre hatva anxiolízist, szedációt és analgéziát válthatnak ki, antikonvulzív hatásúak, és nagy dózisban általános anesztézia állapotát képesek létrehozni.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
TISZAI-SZŰCS TAMÁS
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés