hirdetés
2024. május. 04., szombat - Mónika, Flórián.
hirdetés

 

Honvédek a negatívnyomás-terápiáról

Szakmai napot tartott a Magyar Katonai-Katasztrófaorvostani Társaság az MH Egészségügyi Központban (MH EK) november 16-án. A tudományos fórum fő témája a negatívnyomás-terápia volt – számol be a Honvédelem.

Tizenkilencedik alkalommal szervezett tudományos konferenciát a Magyar Katonai- Katasztrófaorvostani Társaság. A mostani szimpóziumot a társaság, a Magyar Hadtudományi Társaság Katasztrófa- és védelem-egészségügyi Szakosztálya, valamint a Negatívnyomás-terápiával a Sebgyógyulásért Egyesület közös rendezésében tartották meg – olvasható a Honvédelem.hu-n. A tudományos nap témáját tekintve hiánypótló volt Magyarországon: az innovatív orvosi kezeléseken belül a negatívnyomás-terápiával foglalkozott. A technológia lényege, hogy egy terápiás egységgel légköri nyomás alatti, azaz negatív nyomást hoznak létre a seb területén, amely csökkenti a habkötszerben lévő nyomást, ezzel biztosítva a sérülés gyorsabb gyógyulását. A konferencia célja az volt, hogy a témával foglalkozó szakemberek megoszthassák egymással eredményeiket és megvitathassák a további lehetőségeket.

Dr. Németh András nyugállományú orvos dandártábornok megnyitóbeszédében rámutatott: az idei konferencia minden szempontból különleges, hiszen az eddigi fórumokon arra törekedtek, hogy a rendezvényt megelőző időszak katona- és katasztrófa-orvostani tapasztalatait dolgozzák fel. „Most egyetlen témát tűztünk napirendre, amelynek egyre növekvő jelentősége van úgy a honi béke egészségügyi rendszerében, mint a műveleti területen történő sérültellátásában” – mondta dr. Németh András.

Dr. Tamás Róbert ezredes, az MH Egészségügyi Központ orvos igazgatója köszöntőbeszédében a negatívnyomás-terápiás módszer sikeres alkalmazását emelte ki, s hangsúlyozta, hogy az MH EK Honvédkórház gyógyítóosztályai is aktívan részt vettek a módszer bevezetésében.

A szimpózium megnyitója után megemlékezést tartottak prof. dr. Vámos László orvos vezérőrnagy, a katasztrófa-orvostan hazai megalapítója születésének 90. évfordulója alkalmából.

(forrás: honvedelem.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink