hirdetés
hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Hogyan hűtsük le a bolygót?

Klímaváltozás

Mind többen elmélkednek azon, hogyan lehetne viszonylag gyorsan megállítani a globális felmelegedés folyamatát. Az ötletek nagy része a tudományos-fantasztikum világát idézi: napernyőkkel árnyékoljuk le a Földet, alakítsuk át a felhőket, hogy több napsugárzást verjenek vissza, késztessük az óceánokat több üvegházhatású gáz elnyelésére.

A globális klímaátalakítási terv angol neve geoengineering, amit Föld-mérnökségnek fordíthatunk. Olyan műszaki tevékenységről van szó, amely az egész bolygóra kihat.
Az első futurisztikus ötletek már az 1960-as években megszülettek, párhuzamosan azzal a felismeréssel, hogy az üvegházhatást erősítő emberi tevékenység komoly fenyegetést jelenthet. Jelenleg két területen keresik a tudósok a beavatkozás lehetőségét: hogyan vonhatnák ki a légkörből a szén-dioxidot és/vagy hogyan lehetne csökkenti a bolygónkat érő napsugárzás mennyiségét.
Néhány éve még publikálási lehetőségekhez is nehezen jutottak a globális klímaátalakítási tervek felvetői, akik állami pénzből nem kaptak támogatást elképzeléseik kísérleti ellenőrzésére. Ám a helyzet mára megváltozott. R. J. Cicerone légkörkutatással foglalkozó kémikus szerint ezeket az ötleteket a többi kutatási tervhez hasonlóan kell kezelni. A tudós vitaüléseket szervezett az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémián, és személyes fellépésének köszönhető, hogy a Nobel-díjas Paul J. Crutzen merész javaslatai napvilágot láthattak egy szakfolyóiratban – igaz, csak ellenvéleményeket megfogalmazó kommentárokkal együtt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés