hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

 

Hogyan hatott a járvány a 60 év felettiekre?

Súlyos következményei voltak a járványt övező társadalmi változásoknak és járványügyi intézkedéseknek a leginkább veszélyeztetett korcsoportban – közli a 24.hu.

Az Orvosi Hetilapban július végén egy olyan kutatás jelent meg, amely kifejezetten a 60 év felettiek életmódjára, mentális és fizikális egészségére fókuszált. A Semmelweis Egyetem, valamint az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet szakemberei arra voltak kíváncsiak, hogy a 2021 februárjában kezdődő harmadik járványhullámot hogyan élte meg ez a korosztály. A felmérésben részt vevő 431 ember körében mindössze 6 százalék volt a Covid-fertőzöttek aránya, mégis az figyelhető meg, hogy a vírus jelentős hatást gyakorolt az életükre. A legmarkánsabb változások az életmódjukban figyelhetők meg:

  • a válaszadók közel felénél (47 százalékánál) romlott a szubjektív alvásminőség,
  • hasonló arányban (46 százaléknyian) számoltak be arról, hogy fokozódott a magányosság érzete,
  • a válaszadók közel felének csökkent a fizikai aktivitása, és a jövőjét reménytelenebbnek érezte,
  • a memóriáját a válaszadók 25 százaléka érezte rosszabbnak a korábbihoz képest,
  • mindezt tetézte az, hogy 80 százalékuknál csökkent a barátokkal és rokonokkal történő kapcsolattartás, miközben 71 százalékuknál emelkedett a digitális szolgáltatások használata.

Döntő többségük megkapta a szükségesnek vélt orvosi ellátást: a vizit személyes találkozás formájában az esetek 56 százalékában, míg telefonos vagy online formában az esetek 21 százalékában történt meg. Ám az esetek kevesebb mint negyedében elmaradt a vizit; 14 százalékban a páciens, míg 9 százalékban az egészségügyi ellátó mondta le.

A megkérdezettek többségének egészségi állapota a pandémia alatt nem változott; a válaszadók mindössze ötöde ítélte rosszabbnak saját állapotát a járvány előttihez viszonyítva. Az életminőség romlása azonban jelentősnek mondható, hiszen a válaszadók 45 százaléka rosszabbnak ítélte jelenlegi életminőségét a pandémia kitörése előtti időszakhoz viszonyítva.

A teljes információ

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink